Uhićen bivši gradonačelnik Brčkog Dragan Pajić

Bivši gradonačelnik Brčkog Dragan Pajić i još šest osoba uhićeno je u policijskoj akciji “Bingo” u Brčkom. Glasnogovornik policije Halid Emkić nije želio otkrivati identitet uhićenih nego je tek rekao kako se sumnja da su te osobe vršile krivična djela zlouporabe položaja i ovlasti te i krivotvorenja službene isprave.

Neslužbeno se, međutim, doznaje da je uhićen bivši gradonačelnik te šef odjeljenja za obrazovanje Rizo Čivić, šef Kancelarije za upravljanje javnom imovinom Brčko distrikta Miron Buro, direktor Porezne uprave Miodrag Trifković, šef Sektora održavanja u Kancelariji za upravljanje javnom imovinom Sadem Plakalo, šef Pododjeljenja za opće poslove u Odjeljenju za obrazovanje Samir Čorbadžić i brčanski biznismen Rino Bajer.

Šef Policije distrikta Goran Lujić ranije je rekao novinarima da za sedam osoba postoje dokazi na osnovu prethodne istrage i danas prikupljenih informacija, što sve čini utemeljenom sumnju da su počinila krivična djela iz oblasti podmićivanja i krivičnih djela protiv službene i druge odgovorne dužnosti.

Policija je pretražila 11 lokacija u zgradi Vlade distrikta i to u resorima zdravstva, obrazovanja i upravljanja javnom imovinom i financija, te još 12 stambenih i poslovnih objekata u distriktu. Pretražena je i obiteljska kuća doskorašnjeg gradonačelnika Dragana Pajića, a pretražene su i dvije lokacije u Tuzli te jedna na teritoriju Republike Srpske.

Federalna televizija u svom izvješću navodi kako poznavatelji prilika u Brčkom tvrde da bi uhićenje Dragana Pajića mogao biti udarac SNSD-u, ali i da se isto tako mora konstatirati kako ga se lider SNSD-a Milorad Dodik, po svemu sudeći, već ranije odrekao. Na to ukazuje činjenica da se SNSD nije posebno oglašavao nakon Pajićeve ostavke.

U istom izvješću navodi se i pretpostavlja se da se nakon Pajićeve neopozive ostavke otvara Pandorina kutija koja se tiče liste esencijalnih lijekova i poslova s ljekarnama, ali i da se pretpostavlja kako je Pajić bio na vrhu piramide određenih nezakonitih poslova i radnji.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*