Uhićen Ejup Ganić

ejupganic1Ejup Ganić, bivši član Predsjedništva BiH, ugićen je u Londonu, potvrdio je ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović. Po njegovim riječima, “Ganić nije uhapšen na osnovu Intrepolove tjeralice, dakle ni crvene niti difuzne, nego se vjerojatno radi o zahtjevu Tužilaštva za ratne zločine Srbije”.
Unazad nekoliko danma po mdijima su se vrtjele različite priče o tome je li ili nije Ganića u petak policija zadržala u londonskoj zračnoj luci. Neki su mediji prenijeli da im je Ganić navodno izjavio kako nikakva policijskog zadržavanja nije bilo, nego da se u zračnoj luci zadržao čekajući prtljagu, dok je “Dnevni avaz” u petak navečer na svojim web stranicama objavio kako je Ganić “potvrdio da su ga na aerodromu u Londonu zadržali policijski službenici, no da je ubrzo pušten”.
Po riječima glasnogovornice britanskog veleposlanstva u Sarajevu Biljana Ristović, čiju izjavu prenosi agencija Onasa, Ganić je uhićen na osnovu inicijalnog zahtjeva Srbije. Federalna TV doznaje da je riječ je o potpuno novom zahtjevu za izručenje koji je Srbija jučer uputila Velikoj Britaniji, u vezi sa slučajem Dobrovoljačka.
MUP Srbije raspisao je početkom 2009. tjeralice protiv 19 osoba iz BiH, među kojima su i bivši članovi predsjedništva BiH Ejup Ganić i Stjepan Kljujić, zbog navodnih napada na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 1992.
Bariša Čolak, ministar pravosuđa BiH, izjavio je za BHT 1 da je Ganiću u Londonu određen pritvor do 29. ožujka, a srbijanska ministrica pravde Snežana Malović izjavila je Tanjugu da da će ministarstvo pravde “nadležnim organima Velike Britanije ujutro uputiti molbu za ekstradicju Ganića Srbiji”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*