Zbog komunističkih zločina uhićen Josip Boljkovac

U Karlovcu je jutros uhićen Josip Boljkovac (89), potvrdio je Hini glasnogovornik hrvatskog Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) Krunoslav Borovec. Protiv njega je bila provođena istraga da je počinio ratni zločin na karlovačkom području u poraću 2. svjetskog rata.

Županijska državna odvjetnica Gordana Križanić nedavno je potvrdila da su provedene ekshumacije u šumi Kozjača u Karlovcu vezane za likvidaciju zarobljenika logora Dubovac u Karlovcu. Prema informacijama iz predistražnog postupka, kao i iz javnih istupa Josipa Boljkovca, on se sumnjiči u vezi s tim likvidacijama.

Bivši šef karlovačke Ozne Josip Boljkovac (89) bio je partizanski sudionik Drugog svjetskog rata i bivši šef karlovačke Ozne, a nakon osamostaljenja Hrvatske bio je prvi ministar unutarnjih poslova.

Protiv Boljkovca je pokrenuta sudska istraga zbog sumnje da je zapovjedno odgovoran za likvidaciju 21 civila u svibnju 1945. na lokaciji Vidanka-Curak i određen mu je jednomjesečni pritvor zbog teških okolnosti nedjela za koja se tereti.

Odluku o pokretanju istrage i pritvoru donijela je sutkinja zagrebačkoga Županijskog suda Jadranka Mandušić nakon ispitivanja osumnjičenog Boljkovca, koji je na sud doveden na štakama i u pratnji liječnika.

U istrazi protiv Boljkovca trebalo bi se ispitati 50-ak svjedoka.

Njegov branitelj Anto Nobilo najavio je žalbu na odluku o pritvoru, a prije je izjavio kako je Boljkovac star čovjek koji se jedva kreće i djelomično je dezorijentiran i dementan.

»Nisam siguran zna li Boljkovac što se oko njega događa, ali relativno dobro pamti što se događalo 1945. On je rekao da za ta ubojstva ne zna te da ljude koji su ubijeni ne poznaje«, rekao je nakon ispitivanja Nobilo.

Nobilo je rekao kako je Boljkovac na sudu objasnio da su 1945. bile dvije zapovjedne linije – vojno zapovjedništvo Karlovac i zapovjedništvo brigadi Korpusa narodne obrane Jugoslavije (KNOJ), te okružno Odjeljenje za zaštitu naroda (OZNA) u kojemu on nije radio.

U istražnom zahtjevu tvrdi se, pak, da je Boljkovac zapovijedao okružnom Oznom za kotar Karlovac.

Na upit vidi li u pokretanju istrage protiv Boljkovca političku konotaciju, Nobilo je odgovorio da se »to prvo nameće«, posebice kada se vidi kako je jutros uhićen u Vukovoj Gorici.

»Bila je to predstava za javnost s teško naoružanim policajcima s maskama, a ne vjerujem da je sigurnosna procjena bila da bi Boljkovac mogao pružiti otpor, a ni da bi jake partizanske snage mogle napraviti juriš na Veliku Goricu«, rekao je Nobilo.

On smatra da je riječ o promociji ministra unutarnjih poslova Tomislava Karamarka, koji, smatra Nobilo, »puca na krajnje desno glasačko tijelo«, te o pokušaju da se zagluše medijski napisi o kriminalu u HDZ-u.

»Bitka za HDZ je počela«, zaključio je Nobilo.

MUP je prije priopćio da 91-godišnjeg Boljkovca tereti za ratni zločin protiv civila jer je kršeći pravila međunarodnog prava u svibnju 1945. na području Duge Rese naredio njihovo ubijanje. Sumnjiči ga se da je kao šef povjerenstva Ozne za kotar Karlovac zapovjedio da se bez stvarnog razloga uhiti i pod optužbama da su surađivali s ustaškim vlastima u zatvor u Dugoj Resi dovede veći broj civila s područja Duge Rese i iz okolnih mjesta. Po njegovoj zapovijedi, kažu u MUP-u, pripadnici podređene mu 3. čete 1. hrvatske brigade Korpusa narodne obrane Jugoslavije (KNOJ) na lokaciji Vidanka-Curak hicima iz vatrenog su oružja usmrtili sedam osoba čiji je identitet utvrđen i još 14 zasad nepoznatih osoba.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*