Uhićen krunski svjedok istrage o duhanskoj mafiji, BiH će ga izručiti Njemačkoj

Policija u Bosni i Hercegovini uhitila je na temelju međunarodne tjeralice iz Njemačke hrvatskog državljanina Srećka Kestnera poznatog po javnim istupima u kojima je govorio o ilegalnoj trgovini cigaretama u regiji i povezanosti važnih osoba iz javnog i političkog života s tom kriminalnom aktivnošću.

Kako je u petak potvrđeno Hini u Sarajevu, Kestner je predan u nadležnost Suda BiH koji mu je 1. kolovoza odredio ekstradicijski pritvor u trajanju od osamnaest dana.

“Kestner je uhićen po međunarodnoj tjeralici koju je za njim raspisao njemački Interpol i on se tereti za prekršaj po zakonu o trgovinskim poslovima”, kazala je glasnogovornica Suda BiH Aida Delić-Glavaš. Očekuje se da će po standardnom postupku nakon 18 dana Kestner biti izručen Njemačkoj.

Kestner je javnosti postao poznat nakon što je 2001. godine u ispovijedi tjedniku Nacional, kojega je onda uređivao Ivo Pukanić, iznio tada spektakularne tvrdnje kako je Stanko Subotić Cane glavni organizator ilegalne trgovine duhanskim proizvodima na Balkanu.

Kestner je za sudjelovanje u tim protuzakonitim aktivnostima optužio i tadašnjeg crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića, ali i srbijanskog premijera Zorana Đinđića koji je kasnije ubijen.

Neki mediji, uključujući tu i Nacional, pisali su kako je Kestner osoba koja bi mogla imati važne informacije o pozadini atentata u kojemu su eksplozivnom napravom u središtu Zagreba ubijeni Ivo Pukanić i Niko Franjić.

Nacional je tvrdio kako je pravosudnim tijelima, uključujući tu i hrvatski USKOK, dostupna audio-snimka jednog Kestnerova intervjua u kojemu on najavljuje kako će upravo Đukanović i Subotić “kad-tad” naručiti Pukanićevo ubojstvo.

Navodni motiv bilo je upravo Pukanićevo pisanje o crnogorskoj i srbijanskoj mafiji i njenoj povezanosti s ilegalnom trgovinom cigaretama iz Crne Gore ka zapadnoeuropskim tržištima.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*