Uhićen odbjegli ratni zločinac Radovan Stanković

Odbjegli ratni zločinac Radovan Stanković lišen je slobode danas u Foči i priveden u prostorije policije u tom istočnobosanskom gradu. Slijedi prebacivanje Stankovića u KPZ Foča, kaznionice iz kojeg je pobjegao 25. svibnja 2007. godine.

– Odbjegli osuđenik za ratne zločine počinjene nad Bošnjacima Radovan Stanković uhićen je danas u Foči, potvrdila je Feni glasnogovornica MUP-a Republike Srpske (RS) Mirna Šoja.

Stankovića je Sud BiH za ratne zločine protiv čovječnosti počinjene na području Foče osudio na 20 godina zatvora.

Današnje uhićenje je izvela Jedinica za podršku SJBFoča, oko 15.45 sati, u Svetosavskoj ulici. Lišenje slobode je izvedeno nakon dojave građanina koji ga je primijetio u jednom stanu.

Zločinac je, nakon što je primijetio policiju pokušao bijeg, ali nije uspio pobjeći.

Stanković je prvi optuženi koji je u sklopu izlazne strategije Međunarodnog kaznenog suda za bivču Jugoslaviju (MKSJ) prebačen iz Den Haaga u Sarajevo, u devetom mjesecu 2005. godine. On se snažno protivio suđenju u Bosni i Hercegovini, navodeći da ne želi pred “ustaško-mudžahedinski sud”.

Stanković je slovio za najtraženijeg bh. bjegunca od pravde, a nedavno je glavni tužitelj Haškog tribunala Serge Brammetz pozvao na odlučnije akcije na Stankovićevom hvatanju.

Još nisu poznati detalji kako se Stanković više od 4,5 godine uspješno skrivao i tko mu je u tome pomagao. Pretpostavljalo se da se krije negdje u Srbiji i da povremeno ilegalno prelazi granicu između Srbije i BiH, no o tome nije bilo i službenih potvrda.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*