Uhićen osumnjičenik za ratni zločin u Baćinu

bacin1 Na graničnom prijelazu između Hrvatske i Bosne i Hercegovine, kod Hrvatske Dubice, jučer je uhićen Nikola Kovačević (60) iz Hrvatske Dubice zbog sumnje da je počinio ratne zločine. Protiv Kovačevića, koji već 15 godina živi u Srbiji, raspisana je međunarodna tjeralica zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva 1991. godine.
Pripadnici srpskih paravojnih formacija u listopadu 1991. su, kako se navodi, ubili 76 Hrvata iz Baćina i obližnjeg naselja Cerovljani. Osumnjičeni Kovačević bio je čuvar Vatrogasnog doma u Hrvatskoj Dubici, u koji su dovođeni hrvatski civili, da bi zatim autobusom bili odvezeni u Baćin, gdje su povezani žicom i ubijeni hicima iz automatskog oružja. Ubijeni su bačeni u masovnu grobnicu u Baćinu, koja se, poslije Ovčare, smatra drugom najvećom masovnom grobnicom u Hrvatskoj.
Nakon rata, godine 1997., iz ove masovne grobnice ekshumirani posmrtni ostaci 56 žrtava, od čeg ih je 36 identificirano.
Kovačević je jedan od 15 osumnjičenih za ovaj teški zločin. Istragom je utvrđeno da je ta skupina planirala i izvršila zločin u cilju etničkog čišćenja tada okupiranog područja Hrvatske Dubice, Cerovljana i Baćina, s tim da se četvorica prvooptuženih sumnjiče se da su isplanirali i naredili, a 11 ostalih da su kao neposredni počinitelji pobili najmanje 56 civila. Nitko od osumnjičenih, osim sada Nikole Kovačevića, nije dostupan hrvatskom pravosuđu, premda neki od njih, prema dostupnim informacijama, žive svega nekoliko kilometara od mjesta zločina, ali s druge strane Une.
O zločinu na području Hrvatske Dubice, pa i o strijeljanju civila u Baćinu, uz obalu Une, bilo rijeći na haaškim suđenjima Slobodanu Miloševiću i Milanu Martiću. [j.r.]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*