Uhićen Slovenac osumnjičen za zločin u Srebrenici

Franc Kos
Franc Kos
Na Međunarodnom cestovnom graničnom prijelazu Bajakovo, na granici Hrvatske i Srbije, u ponedjeljak navečer, temeljem međunarodne potrage koju je raspisao Interpol BiH, hrvatska je policija uhitila su slovenskog državljanina Franca Kosa (44) osumnjičenog da je kao pripadnik Vojske Republike Srpske u srpnju 1995. godine sudjelovao u ratnim zločinima u Srebrenici.
Kos se kao putnik nalazio u autobusu srbijanskih registracijskih oznaka, kojim je na Bajakovo došao iz Srbije. Prilikom kontrole putnika policija je identificirala Franca Kosa kao osobu za kojom je raspisana međunarodna potraga. Prema riječima glasnogovornika PU vukovarsko-srijemske Krunoslava Žgele, nad Kosom je danas sprovedena kriminalistička istraga, nakon čega mu je istražna sutkinja Županijskog suda u Vukovaru Jadranka Kurbel odredila ekstradicijski pritvor u trajanju od 45 dana.
Franc Kos rođen je u Celju u Sloveniji, a na stranicama Interpola navodi se da ima i bosanskohercegovačko državljanstvo. Prema pisanju bosanskohercegovačkih medija, Franc Kos tijekom rata bio je poznat pod nadimkom “Slovenac” i “Žuća”. Za njim je temeljem naloga sarajevskog suda raspisana crvena Interpolova tjeralica.
Vlasti Bosne i Hercegovine zatražit će od Hrvatske izručenje Franca Kosa, potvrdilo je tužiteljstvo BiH. Glasnogovornik Tužiteljstva BiH Boris Grubešić izjavio je u Sarajevu da će odmah biti uspostavljena veza s hrvatskim vlastima i poduzete mjere da im se izruči Kos.
Kos je pobjegao iz BiH pošto su u veljači uhićena trojica bivših pripadnika postrojbe kojoj je pripadao i on, a koje se također sumnjiči da su sudjelovali u tom zločinu. Po informacijama koje ima Tužiteljstvo BiH, uhićeni Vlastimir Golijan, Zoran Goronja i Stanko Savanović izravno su odgovorni za ubojstvo više od tisuću Bošnjaka, koji su najprije zarobljeni, a zatim odvedeni na vojno gospodarstvo u Branjevu, kod Pilica, u blizini Zvornika. Slučaj pogubljenja bošnjačkih zatočenika postao je poznat nakon suđenja Draženu Erdemoviću na Međunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju. On je zbog tog zločina osuđen na pet godina zatvora, a tijekom svjedočenja, na kojemu je priznao krivnju, identificirao je Franca Kosa kao jednog od onih koji su sudjelovali u ubojstvima zarobljenika.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*