Uhićen vođa vehabijske zajednice u Gornjoj Maoči

Tijekom današnje policijske akcije u mjestu Gornja Maoča kod Brčkog uhićen je vođa vehabijske zajednice Nusret Imamović, njegov brat Edin te Jasmina Mustajbašić.

Jake policijske snage – oko 200 pripadnika državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i lokalnih policijskih snaga – od jutros pretresaju više lokacija u mjestu Gornja Maoča.

“Po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH, djelatnici Državne agencije za istrage i zaštitu – SIPA obavljaju više pretresa na lokalitetu Gornje Maoče”, izjavio je Boris Grubešić, voditelj Odjela za odnose s javnošću Tužiteljstva BiH.

Po njegovim riječima, “aktivnosti se provode s ciljem prikupljanja dokaza u predmetu koji se vodi protiv Jašrević Mevlida osumnjičenog za teroristički napad na veleposlanstvo SAD u Sarajevu”.

“U interesu istrage, u ovom trenutku Tužiteljstvo BiH ne može dati više informacija”, rekao je Grubešić.

Podsjetimo, mjesto Gornja Maoča u javnosti se uglavnom spominje u kontekstu radikalne vjerske zajednice, tzv. vehabija, koje ovdje imaju jedno od svojih uporišta.

Akcija u Gornjoj Maoči je očito povezana sa napadom na zgradu američke ambasade koji je izveo Mevlid Jašarević u Sarajevu 28. listopada prošle godine, a.u kojem je ranjen jedan policajac.

Jašarević je prije napada boravio u Gornjoj Maoči, a nakon tog događaja najviši politički vrh BiH se obavezao riješiti probleme vezane za spomenuto mjesto.

Policajci u G. Maoči vjerovatno traže dokaze o ovom napadu, uključujući i navodno nestali video snimak na kojem je najavljen samoubilački napad protiv američkih ciljeva u Bosni i Hercegovini.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*