Uhićena Monika Simonović pod optužbom da je u logoru Luke u Brčkom zlostavljala Hrvate i Bošnjake

Monika Simonović-Ilić (35), koju preživjeli zatočenici iz logora Luke u Brčkom, optužuju za teška zlostavljanja prvih godina rata u BiH, lišena je slobode u utorak navečer, potvrdili su službeni izvori.

Nju su priveli pripadnici policije Distrikta Brčko u saradnji sa pripadnicima CJB Banja Luka, a na osnovi međunarodne potjernice.

Monika Simonović, tada 16-godišnja praktično djevojčica, učestvovala je u zlostavljanju zatvorenika nesrpske nacionalnosti kao saradnica i navodno djevojka Gorana Jelisića zvanog “Adolf”, kojeg je Tribunal u Den Haagu 2001. osudio na 40 godina zatvora.

– Radila je ono što niko ne bi radio u onim godinama. To je djevojčica koja je imala samo ime žensko. To nije žena, to je monstrum bio, svjedočenje je bivšeg zatvorenika Džafera Deronjića o navodnim zločinima Simonovićeve.

Među užasavajućim svjedočanstvima je i ono po kojima je “djevojčica monstrum” zatočenike logora rezala razbijenom staklenom bocom.

Nakon rata Monika Simonović se udala, no nije trajno napustila BiH. Simonović je četvrta žena koja će najvjerojatnije biti optužena za vrlo slične ratne zločine tijekom rata u BiH, nakon slučajeve Raseme Handanović, Azre Bašić i Albine Terzić.

Na Tužiteljstvima u Bosni i Hercegovini je da u slučaju Simonović, kao i u drugim slučajevima dokažu teške optužbe koje su već izašle u javnost.

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*