Uhićene četiri osobe osumnjičene za zločine u Dretelju

Po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH, u akciji policijskih djelatnika Državne agencije za istrage i zaštitu-SIPA, lišeni su slobode osumnjičeni:

Herceg Srećko, rođen 01.01.1968. godine u Humcu, Ljubuški,

Medić Ivan, rođen 31.05.1952. godine u Radišićima, Ljubuški,

Grubišić-Fejzić Marina rođena 24.08.1967. godine u Čapljini,

Zelenika Ivan, rođen 17.10.1953. godine u mjestu Jare.

Navedeni osumnjičeni su pod istragom Tužiteljstva BiH i osumnjičeni su da su tijekom rata u BiH, počinili kaznena djela ratnog zločina nad žrtvama srpske nacionalnosti zatočenim u logoru Dretelj u Čapljini.

Oni su osumnjičeni za kaznena djela zločina protiv čovječnosti iz članka 172. KZ BiH i ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz članka 173. KZ BiH.

Oni se, između ostalog, sumnjiče da su u svibnju mjesecu 1992. godine, u svojstvima upravnika logora, stražara ili pripadnika formacija HOS-a, počinili ratne zločine nad civilima srpske nacionalnosti sa područja Čapljine i drugih mjesta, koji su bili protuzakonito zatočeni u nečovječnim uvjetima u logoru Dretelj, gdje su nad žrtvama počinjena zlostavljanja, mučenja, premlaćivanja, silovanja i seksualna zlostavljanja zatočenica i zatočenika, kao i mučenja na izrazito ponižavajuće načine.

Više osoba je umrlo od posljedica zlostavljanja i premlaćivanja, a nekima se nakon odvođenja iz ćelija, gubi svaki trag.

Nakon lišenja slobode, osumnjičeni će biti predati postupajućem tužitelju, koji će ispitati osumnjičene, nakon čega će odlučiti o pokretanju prijedloga za određivanje pritvora.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*