Zbog namještanja utakmca uhićene 22 osobe

Hrvatska policija i Uskok provode opsežnu akciju, nazvanu “Ofsajd”, protiv osoba osumnjičenih da su sudjelovale u namještanju utakmica 1. Hrvatske nogometne lige u razdoblju od ožujka do svibnja ove godine. Dosad su uhićene 22 osobe, ali imena ispitanih osoba još nisu poznata, premda elektronički mediji spominju da su privedeni Miljenko Mumlek, Jasmin Agić i sin Zvonka Zubaka, Tomislav Zubak, dok su informacije o uhićenju Igora Štimca, Zvonka Zubaka, Renea Sinovčića i Tomislava Burine demantirane. Igor Štimac je za danas.hr demantirao informacije o njegovu uhićenju i o umješanosti u namještanje utakmica. “Nisam dosad bio na policiji. Ja obnašam važne funckije u nogometu i da me pozovu ja bih to razumio, ne bih se na to uvrijedio”, rekao je Štimac.

Informaciju o da je među uhićenima i Tomislav Butina demantirao je “Dinamov” glasnogovornik Ado Kožul, a i na klupskim web stranicama je objavljen demanti u kojem stoji: “Povodom netočno prenesenih informacija iz nekih medija vezanih uz Uskokovu istragu ‘Offside’, gdje se spominje ime našega vratara Tomislava Butine, kao osobe koja je obuhvaćena istragom, NK Dinamo Zagreb najoštrije demantira te neistinite navode te također posebno ističe da niti jedan igrač, trener, zaposlenik ili član Uprave NK Dinamo nije kontaktiran niti priveden na saslušanje u sklopu spomenute akcije.”

Policija je priopćila da je u tijeku “uhićenje i privođenje više osoba zbog sumnje u namještanje nogometnih utakmica i prijevare prilikom klađenja, u sklopu kriminalističkog istraživanja koje Policijski nacionalni ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta u suradnji sa Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta provodi na području više policijskih uprava u Republici Hrvatskoj”.

“Spomenuto višemjesečno kriminalističko istraživanje započeto je krajem 2009. godine nakon što su zaprimljena početna saznanja od strane policije Savezne Republike Njemačke o namještanju rezultata i tijeka nogometnih utakmica kao i klađenja u odnosu na sporne nogometne utakmice. U ovoj fazi kriminalističkim su istraživanjem obuhvaćene 22 osobe, 20 hrvatskih i 2 slovenska državljanina, dok će s većim brojem osoba biti obavljeni obavijesni razgovori. Tijekom krim. istraživanja, uz već spomenutu suradnju s policijom Savezne Republike Njemačke, ostvarena je međunarodna policijska suradnja i s policijama drugih europskih država, zbog sumnje u namještanje nogometnih utakmica u inozemstvu”, stoji u policijskom priopćenju.

Glasnogovornik MUP-a Krunoslav Borovec u utorak popodne je izjavio da se mogu očekivati nova uhićenja. “Rezultati akcije Ofsajd koju smo proveli zajedno s Uskokom su danas u završnoj fazi. Sve je krenulo od listopada prošle godine kada smo dobili informaciju od njemačke policije u vezi klađenja i namještanja rezultata, a ova današnja uhićenja rezultat su istražnih radnji provedenih od tada do danas. Ne mogu govoriti o imenima zbog činjenice da su istražne radnje još uvije u tijeku. Mogu samo reći da su uhićene 22 osobe, 20 Hrvata i dva Slovenca zbog klađenja i namještanja rezultata”, izjavio je Borovec.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*