Ukida se 50 osnovnih i srednjih škola u Tuzlanskom kantonu

Na području Tuzlanskog kantona pred ukidanjem je 50 škola jer se svake godine sve manje učenika upisuje u prve razrede osnovnih škola.

Svoj subjektivitet bi moglo izgubiti 18 osnovnih i pet srednjih škola, a s radom bi moglo prestati 27 područnih škola. U osnovnim školama u Tuzlanskom kantonu, najmnogoljudnijem u Federaciji BiH, u školsku godinu 2011/2012. upisano je 114 učenika manje nego u prošloj školskoj godini, pišu Nezavisne novine.

Prema podacima Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK u tom kantonu ukupno je upisano 4.449 učenika, najviše u Tuzli 988, a najmanje u Teočaku 64. “Na području Tuzlanskog kantona radi 88 osnovnih i 33 srednje škole koje imaju status javnih ustanova, a nastavni proces osnovnog odgoja i obrazovanja realizira se u 131 područnoj školi”, podaci su iz Vlade TK.

Kako se dodaje, u posljednjih nekoliko godina evidentiran je trend smanjivanja broja učenika koji se upisuju u prvi razred osnovne škole.

“Školske 2010/11. godine broj učenika obuhvaćenih osnovnim odgojem i obrazovanjem znatno je manji u odnosu na školsku 1998/1999. godinu”, priopćeno je iz Vlade, uz pesimističnu prognozu da negativan trend očekuju i u narednim godinama.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*