Ukinute vize za građane BiH: Slobodno putovanje Europom od 15. prosinca

Vijeće Europske unije za pravosuđe i unutrašnje poslove u ponedjeljak je odlučilo odobriti ukidanje viznog režima za građane Bosne i Hercegovine koji putuju u europske zemlje koje pripadaju takozvanom Schengenskom prostoru – točnije 22 zemlje članice EU1 i tri zemlje koje nisu članice EU

Odluka će 14. prosinca biti objavljena u službenom listu EU, a građani BiH će od 15. prosinca moći slobodno putovati.

Pisane garancije

Odluka je usvojena usprkos strahovima Francuske i Nizozemske da BiH i Albanija nisu učinile dovoljno u oblasti kontrole granica. Europska komisija dala je pisane garancije da će pratiti migracije iz svih zemalja zapadnog Balkana, nakon što je utvrđeno da je od odobravanja vizne liberalizacije Srbiji i Makedoniji povećan broj imigranata koji traže azil u zemljama Europske unije.

Ukidanjem viza vlasnici biometrijskih putovnica moći će putovati zemljama Schengena, gdje spadaju 22 države EU (Austrija, Belgija, Češka Republika, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Njemačka, Grčka, Mađarska, Italija, Latvija, Litva, Luksemburg, Malta, Nizozemska, Poljska, Portugal, Slovačka, Slovenija, Španjolska i Švedska.) te Švicarska, Norveška i Island, u kojima će moći boraviti najduže tri mjeseca. Još uvijek građani neće moći bez viza putovati u zemlje EU koje nisu dio Schengena: Veliku Britaniju, Irsku, Rumunjsku i Bugarsku.

Odluka je donesena jednoglasno na sastanku ministara unutarnjih poslova 27 zemalja članica EU, što znači da se Nizozemska složila povuči rezerve koje je još krajem prošlog tjedna imala na ukidanje viza za BiH i Albaniju.

Dva kontrolna mehanizma

Na snazi ostaju dva kontrolna mehanizma, monitoring kojim će se provjeravati poštuju li se u kontinuitetu dogovoreni i dostignuti standardi i mehanizam ranog upozoravanja u obliku stalnog dijaloga u čije je fokusu pitanje azilanata.

Europska komisija je 27. svibnja predložila ukidanje viza za BiH, a Europski parlament to prihvatio 7. listopada.

Inzko: Vizna liberalizacija najavljuje početak nove ere za BiH

Vizna liberalizacija najavljuje početak nove ere za Bosnu i Hercegovinu u pogledu njezinog odnosa sa Europskom unijom, utirući put građanima da slobodno putuju po gotovo cijelom kontinentu, izjavio je danas visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Valentin Inzko.

«Prije točno 21 godinu, na današnji dan, srušen je Berlinski zid koji je umjetno dijelio Europu, otvorivši na taj način do tada neslućene mogućnosti Europljanima da osjete slobodu i putuju po cijelom kontinentu», rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU. «Upravo zbog toga je primjereno da će, uz konačno sazrijevanje Europe nakon Hladnog rata, građani Bosne i Hercegovine također osjetiti pogodnosti teško stečene slobode ovog kontinenta na isti način kao i njihovi susjedi u drugim krajevima».

Inzko je reagirao na današnju odluku Vijeća EU za pravosuđe i unutrašnje poslove da odobri ukidanje viznog režima za građane Bosne i Hercegovine.

«Vizni režim predstavlja težak teret, koji se doživljava kao međunarodna izolacija Bosne i Hercegovine», rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU. «Liberalizacija viznog režima omogućava građanima ove zemlje da slobodno putuju najvećim dijelom europskog kontinenta, a Bosnu i Hercegovinu i njene građane približava europskoj domovini, kojoj i pripadaju.

«Vrijeme kada su Bosanci i Hercegovci morali stajati u redovima kako bi dobili vize za putovanja u Europsku uniju uskoro će, na svu sreću, biti iza nas. Ubuduće će svi imati slobodu da putuju, upoznaju druge europske kulture i razmjenjuju ideje.»

Odluka o ukidanju viza za građane Bosne i Hercegovine donesena je nakon što su se vlasti ove zemlje obavezale i provele niz širokih i složenih reformi.
Do odluke o slobodnom putovanju građana kroz zemlje Schengena vlasti u BiH morale su ispuniti 174 tehnička uvjeta, od kojih je najvažniji uvođenje biometrijskih putovnica.

«Europska unija je reagirala na pozitivne trendove u Bosni i Hercegovini nagradivši zemlju i njene građane», rekao je Inzko, zaključivši:

«Sada treba nastaviti sa ovim pozitivnim trendom i odlučno povesti Bosnu i Hercegovinu ka Europi».

4 Comments

  1. Ja sam huso iz BiH,samo da javim evropskoj uniji da mi iz bosne necemo jos putovat u Evropu jer nemamo para tako da mogu biti evropljani bezbjedni…

  2. Gradani BiH nece moci putovati u gore navedene zemlje koje pripadaju “Evropskoj Uniji” ako nemaju kome da idu i bez novca. Zato nevidim razlog sto bi trebalo prestaljati zabrinutost za Evropsku Uniju. S postovanjem!!! Sanela iz V. Kladuse.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*