Hasić: Ulazak Hrvatske u EU veliki je problem za BiH

Analitičar Sektora za makroekonomski sustav Vanjskotrgovinske komore BiH Duljko Hasić upozorio je u utorak da će se kad Hrvatska uđe u EU, mnogo toga promijeniti za BiH, pogotovo kada je riječ o uvozu i izvozu proizvoda biljnog i životinjskog podrijetla.

“Veliki problem za BiH je ulazak Hrvatske u EU. Već od 1. siječnja 2013. BiH se suočava s problemom u vezi s izvozom proizvoda, pogotovo biljnog i životinjskog podrijetla iz razloga što EU zahtijeva stroge kriterije kontrole kvalitete”, kazao je Hasić.

Drugim problemom smatra određivanje graničnih prijelaza od hrvatske strane i Europske komisije, “gdje su jedna i druga pokazale neprincipijelnost prilikom određivanja samo dva granična prijelaza, a bh. strana traži najmanje pet”.

Sve će to, dodao je Hasić, tijekom narednog mjeseca biti detaljno obrađeno u analizi, uključujući i najavljene licencne proizvodnje koje planira Hrvatska premjestiti na tržište BiH zato što postoje visoki troškovi poslovanja za njezina poduzeća u perspektivi na tržištu EU.

Također, analiza će obuhvatiti i trgovinu između BiH i Hrvatske, odnosno EU s obzirom da je Hrvatska najvažniji trgovinski partner BiH, s posebnim aspektom dominacije trgovačkih lanaca iz Hrvatske. Bit će obrađena i pitanja stranih ulaganja iz Hrvatske, kao i neriješeno pitanje imovine između BiH i Hrvatske.

“Prema našim podacima, BiH potražuje više od milijun i 750 tisuća četvornih metara zemljišta, poslovnih prostora i objekata, zatim salona, odmarališta, hotela, kao i pojedinačno udio bh. poduzeća u poduzećima u Hrvatskoj”, kazao je Hasić, napominjući da taj odnos između Hrvatske i BiH mora biti riješen prije ulaska Hrvatske u EU.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*