Ulazak Hrvatske u EU katastrofa koja prijeti svijetu?!

Ugledni američki časopis Forbes objavio je kolumnu Richarda Levicka o ulasku Hrvatske u Europsku uniju. Levick se osvrnuo na završetak hrvatskih pregovora sa EU i 2013. kao prijelomni trenutak ulaska Hrvatske u europsku obitelj.

“Ako ta zemlja ne počisti vlastito dvorište prije ulaska, još će jedna šepajuća ekonomija postati uteg za EU, povećavajući problem koji već postoji”, navodi na samom početku Levicki.

U kratkom pregledu hrvatskih pregovora sa EU od 2003. godine, nije propustio spomenuti slovensku blokadu i granično pitanje.

“Što se više približavamo 2013. sve je više pozornosti usmjereno na hrvatske gospodarske probleme, uključujući i upozorenje guvernera HNB-a Željka Rohatinskog kako se treba smanjiti rashode kako bi izbjegli ekonomski kolaps”, navodi se u tekstu.

U razgovoru sa Natašom Srdoč, jednom od osnivača , prenosi njen stav kako je “hrvatsko gospodarstvo rizično i otežavajući faktor za europske i američke porezne obveznike zbog visoke stope zaduženosti i troškova zaduživanja kao i nefunkcionalan pravni sustav”.

Osvrčući se na borbu protiv korupcije, podsjeća na osnivanje stranke Hrvatska 21. stoljeće, ali i njen pristup borbi protiv korupcije.

“Osim novih zakona kojima inzistira na transparentnosti, Srdoč želi procesuirati sve političare, bivše i sadašnje, koji su prikupili neobjašnjivo veliko bogatstvo. Taj bi novac iskoristila za otplatu hrvatskog vanjskog duga. Ne čudi što su ju u HDZ-u prozvali ‘državnim neprijateljem'”, navodi Levicki.

Podsjeća kako su europski i američki porezni obveznici tijeko prošlog desetljeća uložili gotovo milijardu eura u reforme koje nemaju nikakvog rezultata u Hrvatskoj. Ističe kako bi u slučaju hrvatske krize MMF bio u nezgodnoj situaciji – dopustiti bankrot Hrvatske ili nastaviti financirati pohlepne političke vođe.

“Što više doniramo ovoj prijevari od reformi, više jačamo režim”, ističe Levicki i dodaje kako je moguće da se nakon ovih izbora nešto promijeni, pod uvijetom da budu pošteni.

No, nastavlja, neosporno je da će se te “nove snage” morati suočiti sa problemima bez pomoći izvana. Kada se tome doda i utjecaj na EU i globalna financijska tržišta, postoji cijeli niz problema od kojih su najmanji problemi trgovina ljudima ili narkoticima.

“U najboljem slučaju, hrvatski ulazak u EU je šansa za ubrzavanje promjena. Ukoliko je promijena cijelog režima moguća, trebali bi ih podržati svim mogućim sredstvima. Ukoliko ta promjena nije moguća, mašite im europskom ‘mrkvom’ kako biste dobili barem nekakve opipljive rezultate”, navodi Levicki.

Podsjeća na korupcijsku aferu u HEP-u, ali i aferu u Ministarstvu vanjskih poslova i na kaju zaključuje kako je “Hrvatska dramatičan dokaz onoga što su pioniri borbe protiv korupcije godinama govorili – da je u pitanju više od integriteta same zemlje i korporacije”.

“Mnogo više je na kocki. U svijetu postoji osjetljiva globalna ravnoteža. Ukoliko zemlje poput Hrvatske igraju veliku ulogu na međunarodnoj pozornici bez čvrstih antikoruptivnih inicijativa, ravnoteža će biti izgubljena”, završava na kraju Levick.

Izvor: Nacional

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*