Ulazak Hrvatske u EU smanjit će prihode slovenskog proračuna!

Ulazak Hrvatske u EU za Sloveniju će, uz brojne pozitivne učinke, imati i jedan negativan vidik, jer slovenski državni proračun ostaje bez značajnog dijela prihoda od carina na uvoz iz država izvan EU-a, navodi u petak ljubljanski dnevni list Dnevnik.

Samo od početka 2010. do sada hrvatski su izvoznici u slovenski državni proračun uplatili 400 milijuna eura na ime carina i taksi, od čega prošle godine skoro 160 milijuna, izjavio je za Dnevnik Alojzij Zupančič iz slovenske carinske uprave, upozoravajući na visoku razinu trgovinske razmjene dviju država koja će se ubuduće evidentirati kao unutarnji promet u okviru jedinstvenog tržišta.

Otpadanjem barijera pri protoku roba i kapitala na slovenskoj “južnoj” granici manji će pad prihoda imati i domaći prijevoznici, piše list. U Sloveniji postoje mišljenja kako bi ulazak Hrvatske u EU, uz brojne pozitivne efekte poput jačanja trgovine i konkurentnosti, mogao donijeti i jaču prisutnost hrvatskih tvrtki koje bi ugrozile tržišnu poziciju slovenskih, osobito kad je riječ o prehrambenoj industriji i hrani, ali i prometu, s obzirom da će Rijeka sa statusom europske luke jače nego do sada konkurirati Kopru.

S druge strane, slovenske tvrtke koje posluju u regiji očekuju nakon ulaska Hrvatske u EU bolju poziciju u BiH, Srbiji i drugim državama regije u odnosu na hrvatske konkurente, jer će hrvatski proizvodi na tim tržištima pri uvozu biti opterećeni istima carinama kao i proizvodi iz drugih država EU-a, a ne na osnovi bilateralnih i multilateralnih ugovora o slobodnoj trgovini.

Na slovenske tvrtke koje izvoze u Hrvatsku njen ulazak u Europsku uniju neće mnogo utjecati jer su proizvodi iz EU-a pri uvozu u Hrvatsku u najvećem dijelu već i sada oslobođeni plaćanja carine, na osnovi ugovora o stabilizaciji i pridruživanju EU-a i Hrvatske, navodi Dnevnik.

U Mercatoru navode da se zato maloprodajne cijene u njihovim trgovinama u Hrvatskoj neće mijenjati, pa ni kad je riječ o proizvodima koji su bili na režimu količinskih i tarifnih kvota, poput šećera, vina, mesa i riba, te da su i sadašnjom razinom cijena privlačni kupcima kao i ostali trgovački lanci u Hrvatskoj.

Neposredan utjecaj hrvatskog članstva u EU-u na svoju tržišnu poziciju u Hrvatskoj i na cijene ne očekuju niti neki veći slovenski izvoznici poput proizvođača kućanskih aparata Gorenje, farmaceutske tvrtke Krka, te proizvođača boja i lakova Helios, navodi ljubljanski Dnevnik.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*