Ulazak Hrvatske u Europsku uniju Bosnu i Hercegovinu će koštati 60 milijuna KM

Ulazak Hrvatske u Europsku uniju, planiran za polovinu iduće godine, koštati će BiH više od 60 milijuna konvertibilnih maraka, a ti troškovi mogli bi biti i znatno veći, jer brojni projekti koji trebaju biti realizirani nisu uračunati u preliminarnu procjenu.

U izvještaju za treći kvartal 2012. o aktivnostima iz dokumenta “Akcijski plan za prevaladavanje posljedica pristupanja Hrvatske Europskoj uniji”, koji je načinila Direkcija za europske integracije BiH, navedene su aktivnosti koje BiH treba poduzeti kako bi spremno dočekala ulazak susjedne zemlje u EU.

Najveći troškovi odnose se na uređenje graničnih prijelaza i izgradnju novih kako bi bili zadovoljeni europski standardi i omogućen nesmetan protok stanovništva i robe, piše banjalučki Glas Srpske.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH osigurala je za izgradnju graničnog prijelaza Bijača 6,4 milijuna maraka, a Autoceste FBiH i Ministarstvo financija i trezora BiH 11,4 milijuna. Za ovaj projekt nedostaje još 7,6 milijuna maraka.

Adaptacija graničnog prijelaza Gradiška, koja treba biti završena do kraja godine, košta 400.000 maraka, dok će za izgradnju novog prijelaza u ovom gradu trebati 12 milijuna maraka.
Za izgradnju prijelaza u Orašju osigurano je 200.000 maraka, za granični prijelaz Gorica potrebno je 800.000, a za prijelaz Ivanjica dvostruko manje novca. Realizacija ova tri projekta ovisi od pregovora sa Hrvatskom.

Jedan od skupljih projekata koje će BiH morati provesti zbog ulaska Hrvatske u EU jeste sustav identifikacije i kontrole kretanja životinja u BiH, za koji je potrebno 1,8 milijuna maraka.
Osim toga, obuka veterinarskih inspektora trebalo bi da košta 200.000 maraka, kontrola bolesti životinja oko 400.000, a oko 100.000 maraka potrebno je za unapređenje sustava akreditacije veterinarskih laboratorija.

Opremanje dva ovlaštena GMO laboratorija trebalo bi stajati 20.000 maraka, dok će godišnji plan praćenja hrane koštati 150.000 maraka.

U Direkciji za europske integracije BiH su istakli da je za mnoge projekte osiguran novac u proračunu, ali nisu iznijeli detaljnije podatke. Izrada i tiskanje različitih vodiča iz oblasti sigurnosti hrane koštati će 50.000 maraka.

U izvještaju se navodi kako su svi vodiči završeni, a da će njihovo tiskanje zavisiti od financijskih sredstava.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*