Umalo zapaljena sarajevska katedrala

katedrala_sarajevoKako je javila Katolička tiskovna agencija (KTA) Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, u sarajevskoj katedrali Srca Isusova u subotu, 17. rujna u ranim popodnevnim satima izbjegnut je požar do kojeg je moglo doći nakon što je iskra s aparata za varenje zapalila jednu gredu iznad prezbiterija katedrale.

Kako navodi KTA, do plamena nije došlo nego se samo pojavio dim, a vatrogasci Kantona Sarajevo bili su vrlo brzo na mjestu događaja pa je njihovom intervencijom požar spriječen. Naime, u okviru unutarnje obnove katedrale pokazalo se nužnim očistiti i zavariti oluke na krovu katedrale kako voda ne bi ulazila u katedralu pa je tijekom izvođenja tih radova došlo do iskrenja i zapaljenja jedne grede.

Da je u sarajevskoj katedrali danas iza 13 sati izbila vatra, potvrđeno je i agenciji Fena u Profesionalnoj vatrogasnoj brigadi (PVB) Kantona Sarajevo.

– Požar koji je izbio u sarajevskoj Katedrali bio je mali, pričinjena je manja materijalna šteta i nikakvih ozljeda nije bilo, rečeno je Feni u MUP-u Kantona Sarajevo.

Naime, firma “Limometal” iz Kreševa izvodila je radove u potkrovlju Katedrale te je zbog brušenja ili varenja zapaljena jedna greda. MUP KS je dojavu o požaru dobio u 13.15 sati.

Sagrađena prije 122 godine

Katedrala Srca Isusova Sarajevu sagrađena je još 1889. godine. Projekt za izgradnju katedrale uradio je Josip Vancaš kombinirajući elemente romanike i gotike i tako stvorio sintezu po kojoj se ovaj objekt izdvaja od ostalih te vrste. Po tom projektu urađen je i dio interijera. Izgradnja objekta je započela 1884. godine, a 1889. godine objekt je završen i predan na uporabu sarajevskoj gradskoj općini.

Trg ispred katedrale nosi naziv fra Grge Martića i na njemu se planira sagraditi spomen-obilježje papi Ivanu Pavlu II, koji je posjetio Sarajevo 1997. godine.

(Hrvatska riječ)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*