Umrla legendarna glumica Ines Fančović

U Sarajevu je u nedjelju, u 86. godini preminula glumica Ines Fančović. Iako rođena Šibenčanka, veći dio karijere provela je u sarajevskom Kamernom teatru 55. U Sarajevo je došla 1960. godine i nije ga napuštala ni tijekom rata u BiH.

Karijeru je počela 1944. godine kao pjevačica. Zbog operacije krajnika prebačena je u Dramu splitskog kazališta, a nedugo nakon toga otišla je u rodni Šibenik. Redatelj Jurislav Korenić pozvao ju je u Sarajevo, u koje se odmah zaljubila i tu ostala.

Glumila je u seriji Velo misto, brojnim predstavama Harisa Pašovića i filmovima. Posljednju ulogu, 140. u karijeri, odigrala je u predstavi SARTR-a Phoenix je sagorio uzalud.

Njezini prijatelji i kolege voljeli su reći da nikada nije ni prestala igrati, a i sama je to potvrdila. Izjavila je kako joj je vlastiti život mnogo više utjecao na kreiranje likova, nego što su ličnosti koje je igrala utjecale na njezin život, te da bi prije zašutjela kao čovjek, nego kao glumica. Datum i mjesto komemoracije i pokopa  bit će naknadno objavljeni.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*