Umrla Wangari Maathai, dobitnica Nobelove nagrade za mir

Kenijka Wangari Maathai, dobitnica Nobelove nagrade za mir 2004. za angažman u korist zaštite okoliša, umrla je u nedjelju u 71. godini od posljedica raka, objavio je u ponedjeljak Greenbelt, pokret koji je utemeljila.

»S neizrecivom žalošću obitelj Wangari Maathai objavljuje njezinu smrt do koje je došlo 25. rujna 2011. nakon duge i hrabre bitke s rakom«, objavljuje pokret na internetskoj stranici.

Godine 2004. Maathai je dobila Nobelovu nagradu za rad njezina »Pokreta zelenog pojasa« koji je osnovala 1977., čime je postala prva Afrikanka kojoj je uručena ta nagrada.

Njezinom pokretu glavni je cilj sadnja drveća u Africi čime se želi poticati bioraznolikost uz osnivanje radnih mjesta za žene i vrednujući njihov doprinos društvu.

Ta je organizacija od 1977. godine posadila gotovo 40 milijuna stabala na kontinentu.

Maathai je prva žena s doktoratom u srednjoj i istočnoj Africi. Upravljala je kenijskim Crvenim križom sedamdesetih godina a potom bila kenijska državna tajnica za okoliš od 2003. do kraja 2005.

U autobiogafiji objavljenoj 2006. pod naslovom »Nepokorena: povijest jedne žene« pripovijeda kako je pod utjecajem klimatskih promjena okoliš stradao u njezinoj regiji Mount Kenya.

Posljednjih godina Maathai je radila na očuvanju prašuma u Kongu, drugom po veličini području prekrivenom tropskim šumama na svijetu nakon Amazone.

(Hrvatska riječ/agencije)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*