Umro Osman Muftić, prvi hrvatski ministar znanosti

Osman Muftić, prvi hrvatski ministar znanosti i tehnologije te ugledni znanstvenik iz područja tehnologije, umro je prije dva dana u Zagrebu u 77 godini.

Muftić je rođen 1934. u Sarajevu i bio je redoviti profesor na Fakultetu strojarstva i brodogradnje (FSB). Držao je nastavu iz mehanike i nauke o čvrstoći, teorije mehanizama, biomehanike, robota i manipulatora, ergonomije, konstrukcije zrakoplova i teorije giroskopa. Držao je i dodiplomske i postdiplomske studije na Elektrotehničkom, Medicinskom fakultetu, Šumarskom, Tehnološkom te Fakultetu grafičke tehnologije, gdje je bio i prvi dekan. Njegov rad obuhvaća istraživanja s područja dinamike sustava, i to kroz analizu gibanja robota ili ljudi. Autor je ili suautor u više znanstvenih radova.

Dekan na FSB-u postaje 1990., a nakon prvih višestranačkih izbora te godine i prvi ministar znanosti i tehnologije (od 1990. do 1991.), a potom i prvi veleposlanik u Iranu (od 1993. do 1996.). Dobitnik je Krambergerove medalje za antropologiju 1991. te državne nagrade za životno djelo 2000. Bio je ugledni član Islamske zajednice u Hrvatskoj. Sućut obitelji Osmana Muftića je među ostalima uputio predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*