Umro osnivač Applea Steve Jobs

Steve Jobs, osnivač Applea i jedan od najvećih informatičkih genija svih vremena, preminuo je u 56. godini života nakon dugotrajne borbe s rakom jetre, obznanila je uprava Applea.

Glavni pokretač stvaranja Appleovog iPhonea, iPada, iPoda, iMaca i iTunesa, preminuo je samo dva dana nakon premijere novog modela iPhonea.

“S dubokom žalošću objavljujemo da je Steve Jobs danas preminuo”, stoji u priopćenju Upravnog odbora Apple-a, koje prenosi CNN.

“Stevova briljantnost, sjaj i energija izvor su nebrojenih inovacija koje su obogatile i poboljšale živote svih nas. Svijet je neizmjerno bolji zbog Stevea. Njegova najveća ljubav bila je njegova žena Laurene i njegova obitelj. Naše srca su s njima i svima koji su bili dirnuti njegovim izvanrednim talentima”, ističe se u priopćenju.

Preko cijele naslovnice Appleove web stranice od sinoć stoji fotografija radnih mjesta i tekst “Steve Jobs 1955-2011”.

Jobs je 1976. osnovao tvrtku Apple Computer sa svojim prijateljem iz djetinjstva Stevom Wozniakom, a prodavali su ono što se smatra prvim svjetskim osobnim računalom – Apple II.

Analitičari industrije nazvali su ga majstorskim inovatorom, možda u rangu s Thomasom Edisonom, jer je izmijenio svijet računarstva, snimljene glazbe i komunikacija.

U 2004. godini Steve Jobs je pobijedio neobičan oblik raka gušterače, a 2009. bio je prisiljen na transplantaciju jetre. Nakon nekoliko godina pogoršanja zdravstvenog stanja, 24. kolovoza ove godine odstupio je s mjesta izvršnog direktora Applea. Iza Stevea Jobsa ostala je supruga Laureen, sin i tri kćerke, ali i mnogobrojni poštovatelji širom svijeta koji su ga smatrali najvećim inovatorom današnjice.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*