Umro policajac ranjen u sukobu na sjeveru Kosova

Kosovski policajac je u utorak navečer podlegao ozljedama koje je bio zadobio u neuspjelom pokušaju prištinske policije da preuzme nadzor nad dvama graničnim prijelazima na području pod srpskom kontrolom, priopćila je tamošnja policija.

31-godišnji policajac Enver Zumberi, otac troje djece, ranjen je u glavu kada je na policijski konvoj zapucano na području pod srpskim nadzorom. Njegov kolega ranjen u eksploziji bombe liječi se u kliničkom centru u Prištini, ali mu život nije ugrožen.

Sukob je izbio kada je kosovska policija pokušala tijekom noći zauzeti granične prijelaze Jarinje i Brnjak na sjeveru Kosovske Mitrovice pod srpskim nadzorom kako bi zaustavila krijumčarenje koje uzima sve više maha i proširila suverenitet na sjever zemlje.

Napad specijalne policije u kojemu su korištena oklopna vozila naredio je premijer Hashim Thaci pošto je njegova vlada zabranila uvoz svih srbijanskih proizvoda, a Srbija odbila priznati kosovske carinske žigove potrebne za prekograničnu trgovinu.

Europska unija i Sjedinjene Države kritizirale su taj čin, rekavši da se vlada u Prištini trebala konzultirati sa zapadnim saveznicima koji imaju 6.000 vojnika na kopnu kako bi očuvali mir 11 godina pošto je Kosovo proglasilo neovisnost od Srbije.

U policijskoj akciji zauzimanja graničnih prijelaza Jarinje i Brnjak na sjeveru Kosova prema Srbiji posebne postrojbe kosovske policije su noću zauzele prijelaz Brnjak, a lokalni Srbi iz Leposavića blokadom su ih spriječili da preuzmu i prijelaz Jarinje, javili su u utorak mediji u Beogradu i Prištini.

Nakon toga postignut je dogovor o povlačenju kosovske policije

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*