Umro Ramiz Alia, posljednji komunistički predsjednik Albanije

Posljednji albanski komunistički predsjednik Ramiz Alia koji je naslijedio Envera Hodžu umro je danas u 85. godini, rekla je novinarima glasnogovornica albanskog predsjedništva Mimoza Kociu. Alia je umro u bolnici u Tirani, jutros od embolije pluća.

Nasljednik Envera Hodže, koji je umro 1985. godine, a upravljao je Albanijom čeličnom rukom od Drugog svjetskog rata, Ramiz Alia bio je posljednji vođa istočne Europe, koji je započeo reforme i proces demokratizacije u svojoj zemlji. Ramiz Alia je bio poražen u travnju 1992. godine na prvim slobodnim izborima koje je provela oporba na čelu sa Salijem Berišom, sadašnjim premijerom. Alia je bio prisiljen dati ostavku, a uhićen je pet mjeseci kasnije.

Osuđen je u srpnju 1994. godine na devet godina zatvora zbog „zloporabe vlasti“ i „kršenja ljudskih prava“, kaznu smanjenu na osam godina uz pravo žalbe, oslobođen je u srpnju 1995. godine zahvaljujući pomilovanju, prije nego što je ponovno uhićen šest mjeseci kasnije.

Rođen je 19. litopada 1925. godine u u muslimanskoj obitelji iz Skadra (sjeverozapadno od Tirane), a postao je član Komunističke partije 1941. u 16. godini.

Sedam godina kasnije izabran je za člana Centralnog komiteta. Nakon studija na Visokom partijskom institutu u Moskvi između 1952. i 1954. godine, Ramiz Alia je bio zadužen za propagandu i ušao je u Politbiro 1961. godine.

Nakon smrti Envera Hodže bio je na funkcijama predsjednika Republike i prvog tajnika stranke. Odani pristalica marksizma-leljinizma bio je prisiljen da prihvati prijelaz na višestranačje, nakon vala pobuna u prosincu 1990. godine. Pokrenuo je ekonomsku reformu koja je dovela do otvaranja Albanije vanjskom svijetu nakon 40 godina izolacije.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*