Umro Rasim Delić, ratni zapovjednik i haaški osuđenik

rasim-delic Rasim Delić, general Armije Bosne i Hercegovine i drugi načelnik stožera Armije BiH, umro je jutros u 6.30 sati u svom stanu u Sarajevu. Rasim Delić rođen je 4. veljače 1949. Vojnu akademiju počeo je pohađati 1967. a završio je 1971. Godine 1989. završio je dvogodišnju školu za komandni kadar.
JNA je napustio 13. travnja 1992. s činom potpukovnika. Od 8. lipnja 1993. do kraja ratnih sukoba bio je komandant Armije BiH. Poslije sukoba u BiH Delić je bio zapovjednik zajedničkog zapovjedništva Vojske Federacije Bosne i Hercegovine. U mirovinu je otišao u rujnu 2000.
Na sudu u Haagu osuđen je na tri godine zatvora zbog “okrutnog postupanja kao prekršaja pravila i običaja ratovanja” za zbivanja u selu Livade i logoru Kamenica iz srpnja i kolovoza 1995. godine. Proglašen je krivim što nije nije spriječio i kaznio mučenja, ubojstva i odrubljivanje glava koje su počinili mudžahedini nad vojnicima Vojske bosanskih Srba (VRS) u logoru Kamenica, kraj Zavidovića, između srpnja i rujna 1995. Među žrtvama je bilo pedesetak vojnika VRS-a zarobljena u Vozući 11. rujna 1995.
Za dio optužnice koji se odnosio na zločine mudžahedina nad 24 ubijena hrvatska civila i zarobljena vojnika u srednjoj Bosni, u selima Maline i Bikoši, Delić je oslobođen krivnje. Sudsko vijeće zaključilo je da u slučaju zločina nad hrvatskim civilima i zarobljenicima nije utvrđena efektivna Delićeva kontrola nad pripadnicima odreda El Mudžahed u vrijeme kada su zločini počinjeni, u lipnju 1993., zbog čega je oslobođen krivnje.
Glavni haaški tužitelj Serge Brammertz je, uoči izricanja presude Deliću, izrazio uvjerenje kako će se njemu (Deliću) za zločine nad Hrvatima suditi pred Sudom BiH. On je to rekao odgovarajući na pitanje predsjednika Hrvatske udruge logoraša Mirka Zelenike zašto tijekom suđenja generalu Deliću u Haagu u optužnicu nisu uvršteni zločini počinjeni tijekom akcije “Neretva ’93”, tijekom koje je formirano više stotina logora kroz koje je prošlo više od 8000 Hrvata, objavio je u studenom 2008. portal bljesak.info. “Rečeno mi je da je sudsko vijeće inzistiralo da se optužnica protiv Delića sažme, te su zbog toga iz nje izbačeni zločini počinjeni nad Hrvatima”, rekao je tada Zelenika.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*