Umro sjevernokorejski vođa Kim Jong-il

Sjevernokorejski vođa Kim Jong-il umro je u 69. godini u svojem posebnom vlaku pri obilasku zemlje, objavila je državna televizija Sjeverne Koreje. Najavljivačica odjevena u crno objavila je vijest o smrti dragoga vođe ističući kako je umro od iscrpljenosti u pomaganju narodu Sjeverne Koreje, posljednje komunističke zemlje na svijetu.

Kim Jong il je na vlast došao 1994. godine nakon smrti svojeg oca Kim il Sunga ili Velikog vođe, a prije tri godine zdravstveno mu se stanje pogoršalo nakon što je doživio srčani udar. Tada je počeo prijenos vlasti na svojeg sina Kim Jong-Una. Još se ne zna kako će se nakon velikog vođe i njegova nasljednika dragog vođe službeno titulirati novi.

Vijest o smrti Kim Jong Ila stigla je na početku tjedna u kojem je dogovorena velika američka donacija hrane Pjongjangu, što je prvo opipljivo postignuće nakon nekoliko mjeseci tajnih diplomatskih kontakata između dviju strana.

U četvrtak se trebao održati ključni sastanak predstavnika Sjeverne Koreje i Sjedinjenih Država u Pekingu na kojem se očekivao dogovor o obustavi spornog sjevernokorejskog programa obogaćivanja urana. Nakon vijeti o smrti dragoga vođe, ne zna se hoće li se taj sastanak održati.

Sjevernokorejska državna novinska agencija objavila je da će pokop Kim Jong-ila biti u Pjongjangu 28. ovog mjeseca. Proglašena je i nacionalna žalost koja će trajati do 29., a narod je pozvan da se ujedini u potpori sinu umrlog vođe.

BBC javlja da je vojska u Sjevernoj Koreji stavljena u pripravnost te da je sazvan hitan sastanak Nacionalnog vijeća sigurnosti. Zbog smrti Kim Jong-ila i japanska je vlada sazvala izvanredni sastanak. Bijela kuća je priopćila da pozorno prati stanje i da se zauzima za stabilnost na Korejskom poluotoku. Reagirala je i azijska burza – nakon vijesti iz Pjongjanga neke su dionice pale.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*