Umro Stjepan Radić

stjepanradic U Zagrebu je u 82. godini preminuo Stjepan Radić, političar, pijanist i glazbeni pedagog, počasni predsjednik HSS-a i bivši potpredsjednik Sabora.
Rođen je u Zagrebu 9. studenoga 1928., tri mjeseca nakon smrti svog djeda Stjepana Radića, utemeljitelja i vođe HSS-a, po kojem je dobio ime. Budući da su mu roditelji zbog političkih prilika otišli u emigraciju, djetinjstvo je proveo s bakom Marijom Radić te je od rane mladosti iskusio političke progone i pritiske kojima je HSS bio izložen od kraljevskih, ustaških i komunističkih vlasti.
Zbog političkog je angažmana potkraj 1945. pretučen i isključen iz gimnazije, te odlazi u emigraciju u Čehoslovačku, gdje je nakon nekoliko mjeseci uhićen i izručen Jugoslaviji. Osuđen je na godinu dana zatvora, no bio je uvjetno pušten nakon šest mjeseci. Nakon što je uspio maturirati, na Filozofskom je fakultetu upisao studij anglistike, filozofije i povijesti, no zbog političkih je razloga izbačen s Fakulteta, te se upisao na Muzičku akademiju koju je završio 1955. Radio je kao komorni pratitelj na RTV-u Zagreb, a od 1961. do 1995. bio je profesor na Muzičkoj akademiji. Kao pijanist je nastupao u zemlji i inozemstvu.
Potkraj osamdesetih godina prošlog stoljeća bio je jedan od inicijatora obnove djelovanja HSS-a u Hrvatskoj, te je postao predsjednik HSS-a braće Radića.
Kad se u lipnju 1991. nekoliko stranaka radićevske orijentacije ujedinilo u jedinstveni HSS, Radić postaje zamjenik predsjednika stranke, a na izborima 1995. izabran je za saborskog zastupnika te postaje jedan od potpredsjednika Sabora i član saborskog izaslanstva u Vijeću Europe. Za zastupnika je ponovo izabran 2000., no početkom 2002. odlazi u mirovinu, a 2001. je izabran za počasnog predsjednika HSS-a.
U povodu smrti Stjepana Radića telegrame sućuti obitelji su telegrame sućuti, uz ostale, uputili predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović, predsjednica Vlade Jadranka Kosor te ministar kulture Božo Biškupić.
“Stjepan Radić bio je umjetnik iznimne glazbene karijere i pijanist velike kulture. Kao pripadnik generacije koja je na najaktivniji mogući način oblikovala glazbeni ukus njegova vremena, istaknuo se osobitošću interpretacija i osobno prepoznatljivih izvedbi, jednako u oblikovanju glasovirskih koncerata, kao i mnogobrojnih solističkih recitala. Zahvaljujući sačuvanim snimkama i danas je moguće svjedočiti o umjetničkoj izražajnosti njegova pijanizma koju je desetljećima majstorski prenosio svojim studentima na Muzičkoj akademiji”, ističe ministar u brzojavu sućuti.
Biškupić podsjeća da je Stjepan Radić, nositelj visokih nacionalnih priznanja, među kojima je istaknuta Nagrada Vladimir Nazor za životno djelo, jedan je od istinski velikih glazbenika hrvatske suvremene kulture. Spoj izvrsnosti klasičnog obrazovanja i umijeća interpretacije vrlo raznolike glasovirske literature kojima je nadahnjivao mnoga skladateljska ostvarenja, čine ga uglednikom za čijim odlaskom s pravom žali cijela kulturna javnost.
Veličina njegova umjetničkog lika ostat će u trajnoj uspomeni, posebno jer ispraćajući gospodina Stjepana Radića, također ispraćamo predstavnika nadasve istaknute generacije hrvatskih glazbenika koja je stvarala koncertnu i glazbenu povijest 20. stoljeća, stoji u brzojavu sućuti ministra kulture Bože Biškupića.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*