UN-ovo izvješće: Za ubojstva civila u Dvoru na Uni odgovoran je V. korpus Armije BiH

Zagrebački Večernji list piše da se na temelju izvještaja koje su pripadnici UNCRO-a (UN-ovih snaga u Hrvatskoj) tijekom akcije Oluja s terena slali u svoju središnjicu u Zagrebu zaključuje da su pripadnici Armije BiH ubili devet hendikepiranih civila u popodnevnim satima 8. kolovoza 1995. godine u Osnovnoj školi u Dvoru na Uni.

U izvješću na engleskom jeziku, poslanom dan nakon masakra u Dvoru, pod napomenom “Djelovanja protiv civila u sektoru Sjever”, stoji: “Članovi danskog bataljuna vidjeli su egzekuciju pet hendikepiranih i starijih ljudi, što je djelo, kako vjerujemo, 5. korpusa Armije BiH. Petsto metara od UN-ove promatračnice NU-13 uočeno je i da su vojnici 5. korpusa ubili iz vatrenog oružja dvije žene i jedno dijete. Brojni su izvještaji iz Dvora koji upozoravaju na korištenje civila kao ljudskog štita. Dojavljen je jedan slučaj da su vojnici, izgleda pripadnici 5. korpusa Armije BiH, vezali srpske civile užetom i koristili ih kao živi štit u borbi izvan samoga mjesta”.

Večernji list piše da je i poznati hrvatski gastronomski stručnjak Veljko Barbieri, dragovoljac Domovinskog rata, a sada bojnik u mirovini, dio ovog izvješća objavio u svojoj knjizi “Tko je sa mnom palio kukuruz? (Pakrački dnevnik)” u kojem se citiraju izvještaji UN-a tijekom akcije Oluja.

Ta izvještaji nisu bili poznati Vijeću sigurnosti UN-a u tjednima nakon Oluje, pa su za te zločine optužene hrvatske snage, ali nakon nekoliko mjeseci i službena UN-ova izvješća o događajima u sektoru Sjever upotpunjena su ovim dokumentom u kojemu se ističe vjerojatnost, na temelju svjedočenja danskih vojnika, da je Armija BiH odgovorna za masakr u Dvoru, piše Večernji list.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*