UN se morao ispričati zbog “Marša na Drinu”, Jeremić poručuje da je to pjesma mira

Ujedinjeni narodi ispričali su se u četvrtak ubog ovacija koje su pružene srpskoj pjesmi ‘Marš na Drinu’, koju je izveo beogradski zbor Viva Vox u Općoj skupštini UN-a u ponedjeljak, u sklopu proslave srpske Nove godine.

Nakon koncerta, bošnjačke udruge izrazile su svoje zgražanje nad činjenicom da je pred Općom skupštinom UN-a pjevana pjesma koja se povezuje sa srpskim nacionalizmom, te koju su pjevale srpske postrojbe za vrijeme rata u Bosni.

Generalni sekretar UN-a Ban Ki-Moon, koji je zajedno s predsjednikom Opće skupštine, bivšim srbijanskim ministrom vanjskih poslova Vukom Jeremićem, skandirao nakon izvedbe, javno se ispričao zbog vrijeđanja nacionalnih osjećaja.

“Istinski žalimo zbog činjenice da su neki ljudi bili povrijeđeni zbog ove pjesme”, rekao je glasnogovornik UN-a Martin Nesirky.

Pjesma ‘Marš na Drinu’ napisana je u čast poginulim srpskim vojnicima u prvom svjetskom ratu, a u Jugoslaviji je jedno vrijeme bila zabranjena.

Jeremić, koji je organizirao koncert, je isti dan izdao priopćenje u kojem je objasnio odabir pjesme za izvedbu.

“Vrlo smo ponosni na nju, i željeli smo je podijeliti sa svijetom uz jasno naglašenu prateću poruku pomirbe za sadašnje i buduće generacije”, rekao je.

Komentirajući reakcije koje je izvođenje te pjesme u UN-u izazvalo, Jeremić je rekao: “S poštovanjem spram svih žrtava ratova u bivšoj Jugoslaviji, ova zlonamjerna tumačenja pjesme usredotočena su na navodne zloupotrebe tijekom tragičnih sukoba. One predstavljaju žalosne pokušaje izokretanja značenja naše glazbene tradicije koja je svijetu ponuđena prošlog ponedjeljka, što je duboko uvredljivo za srpski narod.”

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*