Unduge Tomislavu Nikoliću: Odreci se titule četničkog vojvode!

tomislav-nikolic-202Nekoliko nevladinih udruga u Srbiji zatražila je od srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića da se odrekne titule četničkog vojvode, jer bi to bilo od velike važnosti za Srbiju i srpski narod.

U otvorenom pismu Nikoliću NGO navode da mu je titula četničkog vojvode dodjeljena 1993. na Romaniji i da bi njegova gesta kojim se odriče te titule, iako ona nema nikakvu vrijednost i smisao, bio od “velikog značaja za Srbiju i srpski narod i za njihove odnose sa drugim narodima i državama”, javlja B92.

Nevladine udruge istaknule su da je “osnovni uzrok svih aktualnih teškoća Srbije njena nesposobnost da se odlučno distancira od mračnih devedesetih godina, da istinski raskine s mitovima i zabludama jednog doba u kojem je došla u sukob s cijelim svijetom”. U otvorenom pismu udruge ukazuju se da izgleda kao da se u posljednjih nekoliko godina događa povratak tim mitovima i zabludama, povratak na javnu scenu onih koji su bili njihovi kreatori i realizatori, a s njima i povratak politikanstva najniže vrste.

“Ako se ta tendencija kretanja unazad hitno ne zaustavi, treba se bojati da će se Srbija ponovo suočiti sa teškim iskušenjima”, navodi se u pismu i dodaje da Nikolić nije jedini ali je najpozvaniji da se tom hodu unazad suprotstavi.

“Uvijek je za prve ličnosti u državi bio primjer za ugled, a vaš simboličan raskid s prošlošću bio bi ohrabrenje za mnoge druge koji to isto žele učiniti ali ne znaju kako će društvo na to gledati”, navele su NGO i dodale da vjeruju da se i sam Nikolić ne ponosi tom epizodom svog života.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*