Uništena grobnica s ostatcima bivšeg Hitlerovog zamjenika Rudolfa Hessa

Grobnica s ostacima nekadašnjeg Hitlerovog zamjenika Rudolfa Hessa uništena je da bi se spriječila učestala hodočašća neonaciste na grob.

Kako su prenijele agencije, Hessovi zemni ostatci ekshumirani su s groblja u gradiću Wunsiedel u srijedu ujutro i predani obitelji. Bit će kremirani, a zatim će pepeo biti prosut u more.

Jedan od vodećih nacista, Hess je zarobljen 1941. godine kada je pod kontroverznim okolnostima otišao na britanski teritorij. Osuđen je na doživotni zatvor, gdje se objesio 1987. godine.

Kao što je tražio u svojoj oporuci, pokopan je u bavarskom gradu Wunsiedel, gdje je njegova obitelj imala vikendicu i gdje su već bili pokopani njegovi roditelji.

Međutim, lokalno stanovništo i Luteransku crkvu, koja nadzire groblje, zabrinjavalo je sve češće okupljanje neonacista na Hessovom grobu.

Svake godine, na godišnjicu njegove smrti, neonacisti su pokušavali organizirati marš do groblja noseći natpise “Usudio sam se”.

Sud je 2005. godine naložio zabranu okupljanja. Međutim, to nije spriječilo Hessove poklonike pa je crkva odlučila raskinuti zakup parcele s obitelji. Hessova unuka pobunila se na ovu odluku i podigla tužbu od koje je naposlijetku odustala.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*