Unuk sjevernokorejskog vođe Kim Jong Ila upisao školu u Mostaru

Kim Han Sol, unuk sjevernokorejskog vođe Kim Jong Ila, upisan je ove godine u šestu generaciju Ujedinjenog koledža svijeta u Mostaru, piše sarajevski “Dnevni avaz”.

Kako je tom listu navodno potvrđeno iz više izvora, ovaj 16-godišnjak pohađat će nastavu u Mostaru naredne dvije godine, a zajedno s njim 73 novoupisana učenika iz 29 zemalja svijeta.

No, ovu informaciju zasad u Ujedinjenom koledžu svijeta u Mostaru trenutno drže u tajnosti, s obzirom na činjenicu da se radi o potomku zloglasnog sjevernokorejskog diktatora. Stoga, osim potvrde o njegovom upisu, novinari nisu mogli dobiti detaljnije informacije, a glasnogovornik Ujedinjenog koledža svijeta Mostar Meri Musa kazala  je da o ovom slučaju nema komentara.

Inače, ovaj 16-godišnjak sin je Kim Jong Nama, koji je dugo slovio za nasljednika Kim Jong Ila. No, sjevernokorejskog vođu najvjerovatnije će naslijediti Kim Jong Un, njegov najmlađi sin.

Kim Jong Il apsolutni je vladar Sjeverne Koreje od 1994. godine. On je predsjednik Nacionalnog komiteta obrane ove države, zatim vrhovni zapovjednik Korejske narodne armije i generalni tajnik Radničke partije Koreje.

Odnos svjetskih sila, a prije svega SAD prema Sjevernoj Koreji i tamošnjem režimu dodatno je zaoštren od srpnja 2006. godine, kada su iz ove države lansirane test-rakete koje su završile u Japanskom moru.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*