Uoči početka suđenja za ratni zločin Džidić pobjegao u Hrvatsku

Bivši časnik Hrvatskog vijeća obrane Željko Džidić, kojemu je sljedećeg tjedna trebalo početi suđenje zbog ubojstva trinaest zarobljenih pripadnika Armije BiH počinjenog 1993. godine u Mostaru, pobjegao je u Hrvatsku, piše sarajevski Dnevni avaz.

Sud je putem njegova odvjetnika Marija Bogdanovića dobio informaciju da je on odselio u Hrvatsku i da se ne namjerava više javljati na pozive suda, izjavio je tužitelj Hercegovačko-neretvanske županije Sead Đikić.

Na Županijskom sudu u Mostaru 25. listopada trebala je početi glavna rasprava u slučaju poznatom kao Vranica. Riječ je o zbivanjima od 9. svibnja 1993. godine kada su eskalirali hrvatsko-bošnjački sukobi i kada su pripadnici HVO-a u zgradi Vranica u kojoj je do tada bilo zapovjedništvo Četvrtog korupsa Armije BiH zarobili 13 pripadnika Armije BiH.

Prema dostupnim informacijama, zarobljenici su predani policiji tadašnje Herceg-Bosne a nakon višednevnog zlostavljanja likvidirani su u podrumu zgrade nekadašnjeg Strojarskog fakulteta. U svibnju 2007. godine u okolici Mostara pronađena su tijela deset od trinaest ubijenih pripadnika Armije BiH iz Vranice.

Županijsko tužiteljstvo u Mostaru uz Džidića tereti i bivše pripadnike HVO-a Matu Aničića, Ivana Škutora i Erharda Poznića.

Iz Županijskog tužiteljstva u Mostaru najavljeno je kako će tražiti da se Džidiću odredi pritvor kao i da se postupak protiv njega razdvoji od suđenja ostalim optuženicima s obzirom na to da u BiH nije moguće suđenje u odustnosti.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*