Upućen materijal za upis stećaka na Listu svjetske baštine UNESCO-a

Bosna i Hercegovine uputila je UNESCO-u materijal za nominaciju nekropola stećaka za upis na Tentativnu listu svjetske baštine, čime je završena službena prijava stećaka kao kulturnog dobra. Tentativna lista popis je dobara koja namjeravaju biti predložena za upis na Listu svjetske baštine u godinama koje slijede.

Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Sredoje Nović naglasio je da je BiH inicijator zajedničkog projekta nominacije stećaka za upis na Listu svjetske baštine u kojem, uz BiH, sudjeluju i Hrvatska, Srbija i Crna Gora.
“Projekt je važan za afirmaciju cijelog područja i jedini je koji ove zemlje vode bez posredovanja neke strane institucije”, podsjetio je ministar Nović.

Na konačnom popisu nalaze se 22 nekropole u BiH, dok će, kao dio zajedničke nominacije, Hrvatska ponuditi dvije, a Srbija i Crna Gora po tri nekropole, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Prema procjenama, proces uvrštenja na Tentativnu listu ne bi trebao biti duži od dva mjeseca, a nominacijski dosje, čija izrada slijedi nakon što je predan dokument za Tentativnu listu, radit će sve četiri zemlje zajedno.

Plan je da kompletan materijal za prijavu stećaka za uvrštenje na Listu svjetske baštine UNESCO-a bude predan do 31. siječnja 2013. godine, da bi se stekli uvjeti da nekropole na Listu svjetske baštine budu uvrštene u ljeto 2013. godine.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*