Urednik KT-a osudio zlonamjerno pisanje o kardinalovom posjetu KPZ Zenica

Urednik «Katoličkog tjednika» Josip Vajdner reagirao je u četvrtak na tekstove koji su objavili bosanskohercegovački internetski portal Radio Sarajevo i hrvatski Index.hr, a u kojima je, redakcijskom opremom i intonacijom tekstova, očito prilično zlonamjerno plasirana vijest o posjetu kardinala Vinka Puljića zeničkoj kaznionici i nekim od tamošnjih zatvorenika.

U pismu koje je Vajdner uputio urednicima internetskog portala Radio Sarajevo stoji:

Neuzoriti mediji protiv kardinala Puljića

– U srijedu 2. 2. 2011. objavili ste vijest pod naslovom Uzoriti kardinal u posjeti uzoritom Glavašu. U tom kratkom tekstu (svega tri rečenice) kažete da je „uzoriti kardinal Vinko Puljić (…) bio u viziti uglednoj ustanovi zatvorenog tipa Kazneno-popravnom zavodu u Zenici, gdje je osim osumnjičenika za ratne zločine Tihomira Purde, posjetio i uzoritog građanina BiH i Hrvatske, osuđenog ratnog zločinca Branimira Glavaša“. Na kraju, citirajući Federalnu novinsku agenciju, uzgredno spominjete da je „kardinal istom prilikom održao misno slavlje u zatvorskoj kapelici“.

Gospodo, iz sadržaja se ne može ništa drugo iščitati nego da je nakana ovoga teksta bila: oblatiti vrhbosanskoga nadbiskupa Vinka kard. Puljića i predstaviti Katoličku crkvu kao suradnicu i zaštitnicu zločinaca i zločinačkih djela.

Prenijevši vijest na posprdan i neprofesionalan način više govorite o svom, nego o profilu osobe koju ovdje želite osramotiti. Vi iz neznanja ili iz zlobe – a vjerojatno će biti i jedno i drugo – koristite sintagmu „uzoriti kardinal“ i nju dovodite u izravnu vezu s konstrukcijom „uzoriti“ zločinac. Najprije, ako želite biti referentan medij onda se trebate potruditi naučiti (bez obzira što vi te osobe ne volite niti uvažavate) kako se komu obraća. Sintagma „uzoriti kardinal“ ne postoji, jer bi onda značilo da postoje i „neuzoriti kardinali“. Ono što je ispravno jest „uzoriti gospodin“! Tako govoreći iskazujete poštovanje prema instituciji koju ta osoba predstavlja, a koristeći nepostojeću sintagmu upućujete na svoju neukost, površnost i posprdnost.

Osim toga, kažete da je kardinal bio u „viziti“. Time ponovno dokazujete sve što je prethodno rečeno. Aktivnosti u Katoličkoj crkvi koje su usmjerene na „dobro duša“ i duhovnu brigu za vjernike (i nevjernike) nazivaju se „pastoral“. S obzirom na različite strukture i vidove djelovanja postoji, primjerice, pastoral: izbjeglica, samaca, obitelji, zatvorenika itd. Riječ je o planskom i usmjerenom djelovanju koje, u ime Katoličke crkve, vode pojedinci ili skupine, a vrhovna crkvena vlast je za to odgovorna. Cilj svega toga jest duhovna skrb za navedene kategorije vjernika. Stoga svećenici redovito posjećuju zatvorenike, ispovijedaju ih, razgovaraju i s njima slave svetu misu. Čak će i ateisti kazati kako je takva aktivnost korisna jer ju se može promatrati kao jedan vid resocijalizacije zatvorenika – što je i cilj kazneno-popravnoga tretmana. Dakle, nije to nikakva „vizita“ nego „pastoralni posjet“ čiji je vrhunac bio sveta misa.

Da nije riječ o izoliranom slučaju koji bi se mogao dovesti u vezu s „uzoritim ratnim zločincem“ svjedoči činjenica da je kardinal Puljić do sada posjetio skoro sve zatvore na području Vrhbosanske nadbiskupije. Nedavni posjet zeničkom zatvoru kojega vi spominjete bio je treći po redu. I osim razgovora s Purdom i Glavašom zanimao se za život svih drugih zatvorenika te zbog toga vodio razgovor sa zatvorskom Upravom.

Vas to, očito, nije briga, nego vam je cilj bio omalovažavanje osobe, ali i institucije koju vrhbosanski nadbiskup predstavlja. Jeste li to učinili iz svoga neznanja ili iz zlobe, to sami prosudite.

Da vam nakana – objavljujući ovakvu vijest – nije bila informirati nego izmanipulirati javnost i uvrijediti katolike, govori i činjenica kako misu, kao središnji događaj i, za katolike najsvetiju molitvu / žrtvu, spominjete tek usputno, kao nešto nevažno!

Zbog svega što se može, nakon ovako napisane vijesti, iščitati jasno je da ste na dobrom putu da vas javnost može okvalificirati kao „neuzorni“ medij kojemu nije do istine, pravde i poštenja nego do osobnoga probitka i kupovanja publiciteta, za sitne novce prodajući vlastiti obraz.

Vijest prenesena na posprdan i neprofesionalan način

Josip Vajdner, sično je pismo uputio i portalu Index. hr:

Gospodo, koja uređujete internetski portal Index.hr, u srijedu (2. 2. 2011.) objavili ste vijest pod naslovom Uzoriti kardinal Puljić posjetio uzoritog ratnog zločinca Branimira Glavaša. U tom kratkom tekstu citirate Radio Sarajevo i kažete da je „UZORITI kardinal Vinko Puljić posjetio danas u KP zavodu Zenica ratnog zločinca, uzoritog Branimira Glavaša. Osim njega, posjetio je i Tihomira Purdu, osumnjičenika za ratni zločin“. Nakon kvalifikacije Glavašavih zločina vijest završavate rečenicom: „Ovaj sveti pohod kardinala Puljića kulminirao je misnim slavljem u zatvorskoj kapelici.“

Gospodo, iz sadržaja se ne može ništa drugo iščitati nego da je namjera ovoga teksta bila: oblatiti vrhbosanskoga nadbiskupa Vinka kard. Puljića i predstaviti Katoličku crkvu kao suradnicu i zaštitnicu zločinaca i zločinačkih djela.

Prenijevši vijest na posprdan i neprofesionalan način više govorite o svom, nego o profilu osobe koju ovdje želite osramotiti. Vi iz neznanja ili iz zlobe – a vjerojatno će biti i jedno i drugo – koristite sintagmu „uzoriti kardinal“ i nju dovodite u izravnu vezu s konstrukcijom „uzoriti“ zločinac. Najprije, ako želite biti referentan medij onda se trebate potruditi naučiti (bez obzira što vi te osobe ne volite niti uvažavate) kako se komu obraća. Sintagma „uzoriti kardinal“ ne postoji, jer bi onda značilo da postoje i „neuzoriti kardinali“. To bi bila apriorna kvalifikacija u naslovu koja bi priječila bilo kakvu komunikaciji u nastavku. Ono što je ispravno jest „uzoriti gospodin“! Tako govoreći iskazujete poštovanje prema instituciji koju ta osoba predstavlja, a koristeći nepostojeću sintagmu upućujete na svoju neukost, površnost i posprdnost.

Osim toga, kažete da je kardinal posjetio „ratnog zločinca“ i „osumnjičenika za ratni zločin“. Time ponovno dokazujete sve što je prethodno rečeno. Aktivnosti u Katoličkoj crkvi koje su usmjerene na „dobro duša“ i duhovnu brigu za vjernike (i nevjernike) nazivaju se „pastoral“. S obzirom na različite strukture i vidove djelovanja postoji, primjerice, pastoral: izbjeglica, samaca, obitelji, zatvorenika itd. Riječ je o planskom i usmjerenom djelovanju koje, u ime Katoličke crkve, vode pojedinci ili skupine, a vrhovna crkvena vlast je za to odgovorna. Cilj svega toga jest duhovna skrb za navedene kategorije vjernika. Stoga svećenici redovito posjećuju zatvorenike, ispovijedaju ih, razgovaraju i s njima slave svetu misu. Čak će i ateisti kazati da je takva aktivnost korisna jer ju se može promatrati kao jedan vid resocijalizacije zatvorenika – što je i cilj kazneno-popravnoga tretmana. Dakle, nije to nikakav privatni posjet pojedincima nego „pastoralni posjet“ zatvorenicima, koji su također – valja vas podsjetiti – ljudi, bez obzira na zlo koje su ili nisu uradili tijekom svoga života.

Da nije riječ o izoliranom slučaju koji bi se mogao dovesti u vezu s „uzoritim ratnim zločincem“ svjedoči činjenica da je kardinal Puljić do sada posjetio skoro sve zatvore na području Vrhbosanske nadbiskupije. Nedavni posjet zeničkom zatvoru kojega vi spominjete bio je treći po redu. I osim razgovora s Purdom i Glavašom zanimao se za život svih drugih zatvorenika te zbog toga vodio razgovor sa zatvorskom Upravom.

Vas to, očito, nije briga, nego vam je cilj bio omalovažavanje osobe, ali i institucije koju vrhbosanski nadbiskup predstavlja. Jeste li to učinili iz svoga neznanja ili iz zlobe, to sami prosudite.

Latentna mržnja prema Katoličkoj crkvi koja se iščitava iz vaše vijesti doživljava svoj vrhunac na kraju. Da vam nakana nije bila informirati nego izmanipulirati javnost i uvrijediti katolike, govori vaš zaključak: „Ovaj sveti pohod kardinala Puljića kulminirao je misnim slavljem u zatvorskoj kapelici.“

U tome ste zlobniji od svoga izvora informacije kojega citirate – Radio Sarajeva. Štoviše, ovo je uvreda svim katolicima i da je pravde – kao što nije – zbog toga biste odgovarali pred zakonom. Ako ne razumijete što ste napisali, pozivam vas da u sličnu vezu dovedete bilo koji islamsku ili židovsku svetinju. Sve će vam se samo kazati, jer sloboda izražavanja ne znači „sloboda vrijeđanja“.

Gospodo, vaš način pisanja za svaku je osudu i najmanje što možete učini jest uputiti ispriku kardinalu Puljiću i svim katolicima.

Zbog svega što se može razaznati, jasno je da vas javnost može okvalificirati kao „neuzorni“ medij kojemu nije do istine, pravde i poštenja nego do osobnoga probitka i kupovanja publiciteta, za sitne novce prodajući vlastiti obraz.

(HRiječ)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*