Uskok sumnjiči Sanadera da je od MOL-a primio 10 mil. eura mita

Uskok je danas potvrdio da je protiv bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera otvorena nova istraga zbog sumnje da je s još dvije osobe zloporabio položaj i ovlasti te primio mito.

Pritom nije otkrio identitet osoba s kojima je bivši premijer navodno počinio kaznena djela, no bivši potpredsjednik vlade Damir Polančec potvrdio je za dnevni tisak da je prije nekoliko dana preko odvjetnika primio novi Uskok-ov istražni nalog. Polančeca se navodno ne tereti za uzimanje mita, već za pomaganje u zloporabi položaja i ovlast.

Sanader najodlučnije odbacuje navode o uzimanju mita od čelnika MOL-a i smatra kako je riječ o lažima i konstrukcijama s kojima on nema nikakve veze, izjavio je za Hinu jedan od njegovih zagrebačkih branitelja Čedo Prodanović prenoseći Sanederovu reakciju na najnovije Uskokove sumnje.

“Danas smo se telefonom čuli s našim branjenikom koji je odlučno odbacio navode o uzimanju mita. Očito je da se radi o još jednom u nizu slučajeva u kojemu pojedinci kupuju slobodu i pogodnosti u kaznenom postupku na račun Sanadera”, rekao je Prodanović.

Objasnio je kako pritom misli na vlasnika Diokija Roberta Ježića, kojega mediji spominju kao suvlasnika švicarske tvrtke preko koje je Sanaderu navodno isplaćeno 10 milijuna eura mita za prepuštanje MOL-u upravljačkih prava u Ini.

Prodanović je rekao kako je znakovito da Uskok, unatoč toj sumnji, najnovijom istragom nije zahvatio i Ježića.

Drugi Sanaderov branitelj Goran Suić dodao je da je Sanader primio najnoviji Uskokov istražni nalog te kako se nada da će ga i oni kao branitelji danas dobiti.

Uskok je danas potvrdio da je protiv Ive Sanadera otvorena nova istraga zbog sumnje da je s još dvije osobe zloporabio položaj i ovlasti te primio mito. Pritom nije otkrio identitet osoba s kojima je bivši premijer navodno počinio kaznena djela, no bivši potpredsjednik vlade Damir Polančec potvrdio je za dnevni tisak da je prije nekoliko dana preko odvjetnika primio novi Uskok-ov istražni nalog.

Polančeca se navodno ne tereti za uzimanje mita, već za pomaganje u zlouporabi položaja i ovlasti.

Mediji nagađaju da Uskok za davanje mita sumnjiči predsjednika uprave mađarske tvrtke MOL-a Zsolta Hernadija.

Iz MOL-a su danas priopćili kako nije bilo nikakvih isplata ni dogovora o plaćanju ni s jednim od aktera i donosioca odluka na hrvatskoj političkoj sceni ni izravno ni neizravno, ni prije ni nakon dioničarskog ugovora. Odbili su sve navode i optužbe i najavili poduzimanje “stroge pravne mjere protiv svih koji šire takve navode i optužbe”.

Vlasnik Dioki grupe i riječkoga “Novog lista” Robert Ježić pod Uskok-ovom je istragom od prosinca prošle godine zbog sumnje da se zajedno sa Sanaderom, bivšim predsjednikom uprave HEP-a Ivanom Mravkom i direktorom HEP-ove opskrbe Ivanom Mrljakom dogovorio o prodaji struje Diokiju po cijenama nižim od tržišne, pri čemu je HEP navodno oštećen za 6,3 milijuna kuna. Tereti ga se i zbog pozajmice koju je Dioki dobio od HEP-a i naknadno vratio te zbog sumnje da je Sanader od njega kao mito primio BMW-ovu blindiranu “sedmicu”. U ožujku je istraga proširena i zbog sumnje da je Sanadera potaknuo na pokušaj zloporaba “teških” 10 milijuna eura na štetu JANAF-a, kojemu su pokušali prodati Diokijevo skladište nafte na Žitanjku.

Ježić je proveo četiri i pol mjeseca u istražnom zatvoru iz kojega je izašao 21. travnja.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*