Uskok podigao optužnica protiv Sanadera i HDZ-a

Uskok je danas zagrebačkom Županijskom sudu dostavio optužnicu u slučaju Fimi – medija nakon jednogodišnje istrage. Optužnica je podignuta protiv Ive Sanadera, Mladena Barišića, Ratka Mačeka, Branke Pavošević, Nevenke Jurak, Anite Lončar-Papeš, Bojana Dimića, Hrvatske demokratske zajednice i trgovačkih društava Fimi Media, Ani-Lon i Onida zbog počinjenja kaznenih djela udruživanja za počinjenje kaznenih djela, zlouporabe položaja i ovlasti te zlouporabe položaja i ovlasti u pomaganju.

USKOK Sanadera tereti da je od kraja 2003. do srpnja 2009., za sebe zadržao najmanje 15 milijuna kuna, dok je 31,6 milijun kuna ostao u HDZ-u.

Optužnicom se prvookrivljeniku Sanaderu stavlja na teret da je od kraja 2003. do 2. srpnja 2009. u Zagrebu, u namjeri pribavljanja nelegalnih sredstava i prikrivanja ostvarenih prihoda te iz istih financiranje okrivljenog HDZ-a, te stjecanja koristi za sebe, druge osobe i HDZ, u zajedničko djelovanje povezao drugookrivljenika Mladena Barišića, rizničara HDZ-a, trećeokrivljenika Ratka Mačeka, koji je obnašao funkciju glasnogovornika Vlade i šefa izbornih stožera HDZ-a, četvrtookrivljenicu Branku Pavošević, šeficu računovodstva HDZ-a i tajnicu za financije, a od 2004., na prijedlog Mladena Barišića, i petookrivljenicu Nevenku Jurak, direktoricu Fimi Medije.

Prema Uskoku, Ivo Sanader osobno, a po njegovu nalogu i Mladen Barišić i Ratko Maček, istupajući ispred okrivljenog HDZ-a i koristeći činjenicu da je isti vladajuća stranka, od većeg broja fizičkih i pravnih osoba u vidu donacija prikupljali su financijska sredstva za potrebe financiranja HDZ-a. Tako prikupljena sredstva, u ukupnom iznosu od najmanje 15,335.800 kuna, Branka Pavošević, po nalogu koji joj je Sanader dao osobno ili posredstvom Ratka Mačeka, nije iskazala u poslovnim knjigama okrivljene stranke.

Postupajući po istom nalogu, Pavošević je tako pribavljenim sredstvima, koja nisu evidentirana u poslovnim knjigama HDZ-a te mimo propisanog načina financijskog poslovanja političkih stranaka, plaćala troškove HDZ-a, te vršila isplate u korist fizičkih i pravnih osoba.

Znatna plaćanja nekim pravnim i fizičkim osobama iz “crnog fonda” HDZ-a, po nalogu Ive Sanadera, obavljali su Barišić i Maček. Na opisani način Sanader i HDZ pribavili su imovinsku korist u ukupnom iznosu od najmanje 46,609.564,62 kune, od čega Sanader najmanje 15.000.000 kuna, a HDZ najmanje 31,609.564,62 kune, stoji u priopćenju objavljenom na Uskokovoj web stranici.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*