Uskoro ćemo zrakoplovom do bilo koje točke na Zemlji stizati za četiri sata

Britanski znanstvenici testiraju hibridni motor, koji je u osnovi kombinacija mlaznog i raketnog motora, uz pomoć kojega bi se avioni lansirali u svemir, što bi unijelo revolucionarne promjene u način putovanja. Primjena te nove tehnologije omogućila bi da za svega nekoliko sati stignemo da bilo koje točke na Zemlji.

Svemirski avion “Skylon”, dugačak 80 metara, polijetao bi s obične aerodromske piste, ali bi brzine koje bi postizao bile puno veće od onih koje postižu današnji avioni. Njegov mozor, koji razvija britanska kompanija Reaction Engines Limited (REL), uspješno je prošao prve testove pa se najavljuje da će biti predstavljen na Međunarodnom aeromitingu u Farnboroughu, u Engleskoj.

Proizvođači se nadaju da će se motor dobro pokazati te da će im investitori staviti na raspolaganje 300 milijuna eura neophodnih za uvođenje projekta u završnu fazu.

“Mogli bismo vrijeme potrebno za odlazak do bilo koje točke na svijetu svesti na svega četiri sata. Istovremeno dobit ćemo avion koji može poletjeti u svemir i zamijenito skupe rakete za jednokratnu upotrebu koje danas koristimo”, izjavio je za generalni direktor REL-a Alain Bond za BBC.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*