Uskoro četvrto suđenje za slučaj “Vranica”

Obitelji pripadnika Armije BiH koji su posljednji put živi viđeni u mostarskoj zgradi zvanoj “Vranica”, nezadovoljne su činjenicom da nakon 18 godina još nitko nije odgovarao za ubojstva njihovih najmilijih, javlja danas BIRN – Justice Report.

Iako je u svibnju navršeno 18 godina od kada je 13 pripadnika ABiH zarobljeno u Komandi Četvrtog korpusa ABiH u Mostaru bosanskohercegovačko pravosuđe još nije donijelo nijednu presudu za ubojstva ovih osoba.

Obitelji žrtava ističu da su “izgubile povjerenje” u rad tužiteljstava i sudova u BiH, i ne vjeruju da će ikada dočekati “da pravda bude zadovoljena”.

Za ubojstva pripadnika ABiH zarobljenih u zgradi “Vranica” koja su počinjena na strojarskom fakultetu u Mostaru u svibnju 1993. godine, Županijsko tužiteljstvo Mostar tereti Željka Džidića, Matu Aničića, Ivana Škutora i Erharda Poznića, bivše pripadnike HVO-a.

Do sada je Županijski sud u Mostaru donio tri oslobađajuće presude u ovom predmetu, ali je Vrhovni sud Federacije BiH svaki put presudu poništio i slučaj vratio na ponovno suđenje.

Treću oslobađajuću presudu u slučaju “Vranica” Vrhovni sud Federacije BiH je poništio 2008. i vratio slučaj u Županijski sud u Mostaru, ali je i naloženo da se promijeni sudsko vijeće koje je vodilo dosadašnja suđenja; ali još nije poznato kada će suđenje početi.

Mladenka Krilić, glasnogovornica Županijskog suda u Mostaru, za BIRN – Justice Report najavljuje da bi suđenje u slučaju “Vranica” trebalo početi uskoro, kada će biti dostupno i više informacija o samom predmetu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*