Uskoro novi krug razgovora o uspostavi vlasti u BiH

Predstavnici ključnih političkih stranaka u Bosni i Hercegovini u narednih sedam dana obnovit će pregovore o uspostavi nove vladajuće većine u toj zemlji, najavio je predsjednik Glavnog odbora SDP-a BiH Damir Hadžić.

U izjavi koju prenosi sarajevski Dnevni avaz Hadžić je demantirao medijska nagađanja kako su predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija i predsjednik HZ BiH Dragan Čović već postigli dogovor da novi predsjedatelj Vijeća ministara BiH bude kandidat HDZ-a, no naznačio je kako je i to moguće. “SDP u posljednjih nekoliko mjeseci čini najveće ustupke i želi razgovarati na normalnim osnovama. Ukoliko dođe do ukupnog dogovora neće biti nikakvih problema da razgovaramo i o takvoj mogućnosti”, izjavio je Hadžić.

Istodobno je odbacio mogućnost prihvaćanja ultimativnih zahtjeva koje postavlja predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik tražeći za kandidate njegova SNSD-a i SDS-a četiri ministarska mjesta, uključujući tu i poziciju ministra vanjskih poslova BiH. “Ako Dodik i stranke okupljene oko njega inzistiraju na takvoj varijanti, morat će tražiti rješenje bez SDP-a”, kazao je Hadžić.

Glasnogovornik HDZ BiH Mišo Relota potvrdio je kako u toj stranci i dalje inzistiraju da njihov kandidat bude na čelu novog Vijeća ministara BiH. “Vrijeme je da se političke stranke uozbilje i prestanu s politikantskim potezima jer to nikamo ne vodi”, kazao je Relota.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*