Uskoro sastanak Čovića, Dodika, Lagumdžije i Tihića

Predsjednik HDZBiH Dragan Čović izjavio je da je započeo bilateralne sastanke s predsjednicima drugih stranaka o formiranju Vijeća ministara i da očekuje da će do kraja tjedna biti finalizirana ideja o njihovom zajedničkom sastanku.

“Već jutros sam razgovarao sa predsjednikom HDZ-a 1990 Božom Ljubićem, danas ću sigurno razgovarati sa predsjednikom SDA Sulejmanom Tihićem, danas ili sutra sa predsjednicima SDS-a Mladenom Bosićem i SNSD-a Miloradom Dodikom”, rekao je Čović novinarima i dodao da želi da razgovara i sa drugim stranačkim liderima, među kojima i predsjednikom SDP-a Zlatkom Lagumdžijom.

Čović je potvrdio da HDZBiH i dalje predlaže Borjanu Krišto za predsjedavajućeg Vijeća ministara, naglašavajući da kada se utvrdi koncept Vijeća ministara neće biti teško izabrati predsjedavajućeg. “Imamo vrlo jasan koncept da predsjedavajući treba da bude iz reda Hrvata, a to pripada HDZ-u. Hrvatski blok treba da dobije još dva ministarstva, četiri ministarstva treba da pripadnu srpskom bloku i tri bošnjačkom”, precizirao je Čović dodavši da je potrebno postići i dogovor o rotaciji u Vijeću ministara.

I predsjednik SDA Sulejman Tihić izjavio je kako očekuje da će narednih dana biti zakazan sastanak o formiranju Vijeća ministara na kojem bi, osim njega, sudjelovali i lideri HDZBiH Dragan Čović, SNSD Milorad Dodik i SDP Zlatko Lagumdžija. Prema njegovim riječima, SDA još nije zauzimao stav kada je u pitanju ličnost koja bi bila predsjedavajući Vijeća ministara, ali postoje određene rezerve prema nekim kandidatima.

“U dosadašnjoj praksi imenovanja Vijeća ministara obično smo uvažavali kandidate iz reda drugih naroda, bez obzira koliko se nekada slagali ili ne”, kaže Tihić. On je istakao da sada treba razgovarati o tome koja će pozicija pripasti kojoj stranci, a tek onda na red dolaze ličnosti.

Govoreći o zahtjevu HDZ-a BiH za preslagivanjem federalne vlade, Tihić je rekao da u SDA i platformi za sada smatraju da nema razloga za njenu rekonstrukciju.

Predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić je, govoreći o formiranju Vijeća ministara, rekao da “pozicije koje pripadaju Hrvatima trebaju pripasti strankama koje nose većinski izborni hrvatski legitimitet”, javlja je BHT. Ljubić je rekao da će uskoro izaći s novim prijedlogom, ali nije želio precizirati o čemu se radi, ali je suština da mjesto predsjedavajućeg treba pripasti HDZBiH ili HDZ 1990, te da njima trebaju pripasti još dva ministarska mjesta.

“Četiri ministarska mjesta trebaju pripasti strankama iz Republike Srpske, a tri ministarska mjesta trebaju pripasti Bošnjacima”, precizirao je Ljubić.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*