Uskrsno primanje kardinala Puljića: Važno pokrenuti pozitivne snage

U skladu s višegodišnjom tradicijom, nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić upriličio je, na uskrsni ponedjeljak 9. travnja u prostorijama Svećeničkog doma Vrhbosanske nadbiskupije u Sarajevu, Uskrsno primanje na koje su se odazvali vjerski, domaći i međunarodni društveno-politički, kulturni, stranački, vojni i drugi državni, entitetski, kantonalni, gradski, općinski i drugi predstavnici.

Uz kardinala Puljića na primanju su bili i drugi crkveni predstavnici: apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini nadbiskup Alessandro D’Errico, pomoćni biskup vrhbosanski mons. dr. Pero Sudar, franjevački provincijal Bosne Srebrene fra Lovro Gavran i najbliži suradnici kardinala Puljića te predstavnice redovnica na čeku s predsjednicom Konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica sestrom Ivankom Mihaljević.

Obraćajući se nazočnima na hrvatskom jeziku, uz prevođenje mons. dr. Mate Zovkića na engleski jezik, kardinal Puljić je od srca pozdravio sve zajedno i svakog osobno te izrazio dobrodošlicu. Također je zahvalio svima na uskrsnim čestitkama i lijepim željama upućenim pismenim putem ili putem medija ili izrečenim tijekom primanja. Najprije je pozdravio vjerske predstavnike: zamjenika reisu-l-uleme Mustafe ef. Cerića hafiza Ismeta ef. Spahića, delegaciju Mitropolije dabrobosanske na čelu s jerejem Borislavom Livopoljcem i đakonom Mitrom Tanasićem, te predsjednika Hebrejske zajednice BiH Jakoba Fincija i predsjednika Hebrejske općine Sarajevo Borisa Kožemjakina.

Pozdravio je i čelnike državnih struktura na čelu s članovima Predsjedništva BiH g. Željkom Komšićem i g. Bakirom Izetbegovićem; predstavnike Vijeća ministara na čelu s ministrom vanjskih poslova g. Zlatkom Lagumdžijom; predstavnike Parlamentarne skupštine BiH na čelu s prvim zamjenikom predsjedatelja Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH dr. Božom Ljubićem i predsjedateljem Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH g. Martinom Ragužem; predstavnike entitetskih struktura na čelu s predsjednikom Federacije BiH g. Živkom Budimirom i ministrom za izbjeglice i raseljena lica RS Davorom Čordašom; predstavnike kantonalnih/županijskih vlasti; gradonačelnika g. Aliju Behmena i predstavnike općinskih struktura kao i stranačke, kulturne i znanstvene predstavnike na čelu s rektorom Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Farukom Čaklovicom te policijskim, vojnim, humanitarnim i drugim predstavnicima.

“Već godinama iz brojnih struktura međunarodnih predstavnika nisu na katoličkim primanjima; neki zato što su otišli slaviti Uskrs na lijepom hrvatskom Jadranu ili svojima doma, a drugi iz drugih razloga izostanu s ovog čestitanja”, kazao je kardinal Puljić

„U ovom vremenu ne možemo ostati indiferentni slušajući svaki dan o stradanjima u svijetu, kao i nemilim stradanjima koja su posljedica kriminala ili beznađa. Mi vjernici, koji slavimo Uskrsnuće Kristovo, vjerujemo da naša nada leži u Onome koji je pobijedio smrt i donio nadu u život. U ovom vremenu, kada slušamo potresna događanja tolikih beznadnih ljudi koji dižu ruku na vlastiti život ili kada se donosi zakon da se smije život prekinuti i prije rođenja ili kada slušamo brojna stradanja na ulici i bez rata ili radi kriminalnih radnji, smatramo da je važno pokrenuti pozitivne snage da čovjek nađe smisao života i prave vrijednosti na čemu treba budućnost graditi. Mi kršćani, slaveći Uskrs, otkrivamo da je Uskrsli Krist donio smisao života, vratio čovjeku dostojanstvo te ga pozvao u borbu protiv zla i sile tame“, istaknuo je kardinal Puljić izrazivši očekivanje da će ovo slavlje donijeti više svjetla u osobni život i u život zajednice.

Napominjući kako mu često prigovaraju da se, u vezi s nekim problema, ne obraća domaćoj nego inozemnoj javnosti, kardinal Puljić je podsjetio da je puno puta govorio u domaćoj javnosti o nekim problemima, ali da nije osjetio zauzetost sa strane domaćih predstavnika vlasti na rješavanje problema na koje je ukazivao. Između ostalog, spomenuo je da je molio povrat PDV-a koji su plaćali te da povrata nema kao i da je puno puta govorio o potrebi restitucije, osiguranja svećenika i vjerskih službenika, o potrebi dobivanja nekih dozvola itd. Zaželio je da proslava Uskrsa bude poticaj na pristupanje rješavanju „svih propusta iz duha ljudskosti, jednakopravnosti i iz moralnih načela vjere“. U duhu radosti druženja i susretanja katolicima je zaželio sretan i blagoslovljen Uskrs. „U tom duhu želim istu sreću i radost povodom slavlja Uskrsa u pravoslavnim zajednicama. Sretan Pesah Hebreskoj zajednici. Želim svima nama veću hrabrost i opredijeljenost za čovjeka i vrijednost života“, kazao je kardinal Puljić, prenosi kta.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*