Usksno primanje kod kardinala Puljića

uskrs2010 Nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić upriličio je u prostorijama Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa u Sarajevu tradicionalno Uskrsno primanje na koje su se odazvali najviši vjerski, društveno-politički, kulturni, stranački, vojni i drugi dužnosnici. Uz kardinal Puljića na primanju je bio apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini nadbiskup Alessandro D’Errico, franjevački provincijal Bosne Srebrene fra Lovro Gavran i najbliži suradnici kardinala Puljića.
U svom pozdravu kardinal Puljić je svima poželio dobrodošlicu i zahvalio za uskrsne čestitke i lijepe želje upućene pisanim putem ili preko medija ili u osobnom susretu. Pozdravljajući vjerske predstavnike, kardinal Puljić je još jednom čestitao Pesah svim članovima Hebrejske zajednice u BiH na čelu s njihovim predsjednikom Jakobom Fincijem. Izrazio je razumijevanje zbog nemogućnosti dolaska mitropolita dabrobosanskog gospodina Nikolaja zbog obveza služenja liturgije, a pozdravio je i sarajevskog muftiju Huseina ef. Smajića kao predstavnika reusu-l-uleme Islamske zajednice Mustafe ef. Cerića.
Pozdrav i dobrodošlicu izrazio je i čelnicima državnih struktura na čelu s članom Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Željkom Komšićem, predsjedateljem Predsjedništva BiH Harisom Silajdžićem, predstavnicima Vijeća ministara na čelu s zamjenikom predsjedatelja i ministrom financija i trezora Draganom Vrankićem; predstavnicima Parlamentarne skupštine BiH na čelu sa dopredsjedateljem Zastupničkog doma BiH Nikom Lozančićem; predstavnicima entitetskih struktura na čelu s dopredsjednikom Federacije BiH Mirsadom Kebom i premijerom Mustafom Mujezinovićem; predstavnicima RS na čelu s dopredsjednikom iz reda hrvatskog naroda Davorom Čordašom; predstavnicima županijskih vlasti na čelu s predsjednikom Kantona Sarajevo Denisom Zvizdićem, predstavnicima gradskih i općinskih vlasti na čelu s gradonačelnikom Alijom Behmenom kao i stranačkim, kulturnim, znanstvenim, policijskim, vojnim, humanitarnim i drugim predstavnicima. Pozdravio je i diplomatske predstavnike na čelu s višim zamjenikom visokog predstavnika Raffijem Gregorianom, a primanju je nazočio veći broj veleposlanika među kojima veleposlanici Austrije, Ruske Federacije, Turske, Češke i drugi.
“Svoju poruku pretačem u jednostavnu želju da budemo graditelji kulture života, širitelji optimizma i svjedoci dobra u ljudima i među ljudima. Neka se ova uzburkana situacija u nemoći dogovaranja i građenja stabilnije budućnosti premosti onom pozitivnom energijom iz vjere i ljudskosti te moralnih stavova suživota i tolerancije. Vratimo volju za životom svakom čovjeku na ovoj grudi i svjedočimo da je nitko drugi ne može bolje i istinskije voljeti ovu zemlju od nas koji na njoj nikosmo i želimo ostati i biti tu kod kuće”, poručio je kardinal Puljić.
Na osobit način kardinal Puljić je zahvalio svim medijskim djelatnicima koji su u službi istine u ljubavi i koji odgovorno služe čovjeku. “Molim da prenošenje događaja i poruka bude utemeljeno i uz poštovanje dostojanstva i prava čovjeka, a ne površno i u službi interesa koji žele postići cilj ne birajući sredstva”, kazao je kardinal Puljić.
Čestitajući Uskrs katolicima i svim kršćanima, kardinal Puljić im je zaželio da u dušama, savjestima i javnom životu bude prepoznatljivi po življenju vjere u živoga Krista te da ta vjera zrači u njihovu životu. “Neka bude više prihvaćanja, poštivanja i čuvanja života. Gradimo kulturu života. Svim ljudima dobre volje, koji vole istinu, dobrotu, ljepotu i čestitost, želim da se nađemo na istom putu u izgradnji bolje budućnosti za ovu zemlju”, kazao je kardinal Puljić. [kta]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*