Ustavne promjene su najozbiljnija zapreka otvaranju pregovora BiH s EU-om

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine pozvalo je u četvrtak sve političke predstavnike i vlasti na nižim razinama da ubrzaju reforme potrebne da bi BiH mogla do kraja godine podnijeti molbu za stjecanje statusa zemlje kandidatkinje za članstvo u Europskoj uniji.

Nakon tematske sjednice posvećene europskim integracijama, Vijeće ministara priopćilo je da je zadužilo institucije BiH da poduzmu sve aktivnosti potrebne za provedbu smjernica koje su s dužnosnicima Europske unije usuglasili politički dužnosnici BiH potkraj lipnja u Bruxellesu.

»Ispunjavanje obveza i ključnih prioriteta iz smjernica u zacrtanim rokovima omogućit će stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju te podnošenje vjerodostojne molbe za članstvo u EU do kraja godine«, navodi se u priopćenju Vijeća ministara BiH.

Pojašnjava se da vlasti BiH u predstojećem razdoblju trebaju preuzeti propise te pregovarati s Europskom unijom jedinstvenim glasom.

Smjernice sadrže niz obveza koje trebaju provesti vlasti BiH, od ustavnih promjena do davanja odgovora na dva poglavlja koja se odnose na javne nabave i okoliš.

Najozbiljnija zapreka je dokument o ustavnim promjenama, oko čijeg se sadržaja sukobljavaju vodeće hrvatske, srpske i bošnjačke političke stranke, a zbog sadržaja prijedloga koji je HDZ BiH usuglasio sa SDP-om BiH tu je stranku napustio hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*