Ustavni sud FBiH odlučuje je li nova vlada legalna ili ne

Ustavni sud Federacije BiH u ponedjeljak je Domu naroda Federalnog parlamenta uputio dopis da se tom sudu dostave stenogrami, zapisnici, odluke i svi ostali akti sa sjednice Doma održane 17. ožujka.

Tada su, kao što je poznato, osim spornog konstituiranja Doma naroda, izabrani njegovo rukovodstvo te predsjednik i potpredsjednici Federacije, a potom na Zastupničkom domu istog dana imenovana i Vlada FBiH.

Potvrdila je ovo u izjavi za “Dnevni avaz” predsjednica Ustavnog suda FBiH Kata Senjak, koja očekuje da će Sud u roku od osam dana dobiti tražene akte od Doma naroda.

– Ustavni sud 18. ožujka je dobio zahtjeve gospođe Borjane Krišto i federalnog dopremijera Vjekoslava Bevande. U prvom zahtjevu traži se ocjena ustavnosti odluka o izboru predsjednika i dva dopredsjednika Doma naroda Parlamenta FBiH, zatim o izboru radnih tijela Doma naroda, kao i predsjednika i dopredsjednika Federacije BiH. U zahtjevu dopremijera Bevande traži se da Ustavni sud da svoja mišljenja o ustavnosti tih odluka – pojasnila je Senjak.

Ona je precizirala da je zbog sveukupne situacije u Federaciji BiH ovaj predmet prioritetan i Ustavni sud će ga razmatrati nakon što dobije zatražene akte od Doma naroda Federalnog parlamenta.

Senjak je potvrdila da nema nikakvih smetnji da Ustavni sud donosi odluke o ocjenama ustavnosti, jer on radi sa šest sudaca, a za donošenje odluka potrebna je većina od njih pet.

2 Comments

  1. Slično priželjkujem kao što se desilo nedavno u RS kad je odlučivao Ustavni sud o Bošnjačkom vetu,pa je vlada na čelu sa Đombićem čekala 15-tak dana !!!

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*