Ustavni sud FBiH: Zvizdić i Primorac smijenjeni su protuzakonito

Ustavni sud Federacije BiH donio je danas presudu kojom se utvrđuje da je sjednica Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH od 26. lipnja održana u suprotnosti sa Poslovnikom doma, čime je prekršen Ustav FBiH.

Odluka Ustavnog suda FBiH donesena je nakon današnje rasprave o zahtjevu Denisa Zvizdića i Stanka Primorca, smijenjenih dužnosnika Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, koji osporavaju legalnost i odluke sa sjednice tog doma održane 26. lipnja, na kojoj su oni i smijenjeni.

Zvizdić i Primorac tvrde da su se Sudu obratili isključivo zbog toga što smatraju da je ta sjednica održana nezakonito i neustavno, mimo poslovnika Zastupničkog doma Parlamenta FBiH.

Nova parlamentarna većina u Federalnom parlamentu proglašena je nakon što je SDP BiH objavio raskid koalicije u BiH sa SDA. U novoj većini, sa SDP-om su dva HDZ-a i Savez za bolju budućnost BiH (SBB).

Na sjednici od 26. lipnja Zvizdić je smijenjen sa mjesta predsjedavjućeg Zastupničkog doma kao kadar SDA, a umjesto njega je imenovan Fehim Škaljić iz SBB-a BiH.

Smijenjen je i dopredsjedavajući Stanko Primorac, član Hrvatske stranke prava, a na njegovo mjesto imenovan je Tomo Vidović iz SDP-a BiH.

Predsjednik Kluba izaslanika bošnjačkog naroda u Domu naroda Paralmenta FBiH i glavni tajnik SDA Amir Zukić istakao je danas u izjavi za Fenu da je izuzetno zadovoljan činjenicom da u BiH postoji institucija koja je potvrdila stavove SDA da je u slučaju smjene vodstva Zastupničkog doma Parlamenta FBiH prekršen Ustav FBiH te donijeta nezakonita rješenja.

Zukić je ponovio da su “oni koji su htjeli vlast pod svaku cijenu, davali poruku da u ovoj zemlji treba da vlada anarhija”.

“Na ovaj način oni su pokušali poljuljati temelje demokracije i pravne države, a mi smo pokazali ljudima da trebaju vjerovati u ovu državu i njeno pravosuđe”, kazao je Zukić.

Fehim Škaljić, dosadašnji predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta FbiH, potvrdio je da je primio Odluku Ustavnog suda FBiH i poduzeo sve korake da ona bude i provedena.

Dodao je da su njegova stranka (SBBBiH) i njeni partneri čvrsto opredjeljeni za poštivanje i gradnju pravne države.

“Mi nikada nećemo odluke Ustavnog suda držati u ladicama kao što je to slučaj s mnogim presudama”, kazao je Škaljić u izjavi za Fenu.

Istakao je da je već otkazao sjednicu Zastupničkog doma Parlamenta FBiH zakazanu za sutra te pozvao Denisa Zvizdića i Stanka Primorca da se sastanu u 10 sati kako bi im predao rukovođenje Domom.

Sutra u 11 sati, Škaljić će održati konfereniju za medje na kojoj će javnost obavijestiti da je ispoštovana odluka Ustavnog suda FBiH.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*