Ustavni sud: Odluke Vjekoslava Bevande nisu povrijedile vitalni nacionalni bošnjački interes

Ustavni sud Bosne i Hercegovine odlučio je na današnjoj plenarnoj sjednici u Sarajevu da odluke predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Vjekoslava Bevande o smjeni ministra sigurnosti BiH Sadika Ahmetovića, ministra odbrane BiH Muhameda Ibrahimovića i zamjenika ministra financija i trezora BiH Fuada Kasumovića “nisu destruktivne po vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda u BiH”.

Ovo je za agenciju Anadolija potvrdio registar Ustavnog suda BiH Zvonko Mijan.

Sud je razmatrao zahtjev predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH Dragana Čovića za ispitivanje regularnosti postupka, odnosno utvrđivanja postojanja ili nepostojanja ustavne osnove proglašenja štetnom po vitalni interes bošnjačkog naroda u vezi s predloženom smjenom trojice zvaničnika.

“To znači da će procedura usvajanja navedene odluke u Domu naroda BiH biti obuhvaćena članom 4. 3d. Ustava BiH kojim je utvrđeno da je za donošenje odluke potrebno podrška većine članova Doma naroda BiH koji su prisutni i glasuju. A za razliku od situacije kada se nešto proglasi destruktivnim po vitalni nacionalni interes konstitutivnog naroda. Tada je za donošenje da za odluke potrebno glasuje većina svakog od klubova konstitutivnih naroda u Domu naroda BiH”, kazao je Mijan za Anadoliju.

Obrazloženje presude Ustavnog suda BiH bit će dostupno zainteresiranim stranama i javnosti za nekoliko dana. Cijelo obrazloženje je, kazao je Mijan, ono što su suci htjeli poslati kako svoj stav u konkretnom slučaju.

Na početku zasjedanja predsjednica Ustavnog suda Valerija Galić kazala je da novinari ne mogu nazočiti ovoj sjednici, s obzirom na to da nije u pitanju javna rasprava.

Ona je zahvalila sucima koji su prekinuli godišnje odmore i svoje osobne obveze kako bi došli na sjednicu, podsjećajući da Ustav BiH nalaže da se u ovakvim situacijama postupa hitno.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*