Ustavni sud RS odbacio prigovor Bošnjaka, Džombićeva Vlada legalna

Vijeće za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa Ustavnog suda Republike Srpske (RS) odlučilo je da nije povrijeđen vitalni interes Bošnjaka izborom Aleksandra Džombića za predsjednika Vlade RS.

Vijeće je utvrdilo da osporenom odlukom nije povrijeđen interes bošnjačkog naroda, jer se od navedenih funkcija najviše dvije mogu popuniti iz reda reda jednog konstitutivnog naroda ili iz reda ostalih, priopćeno je iz Ustavnog suda RS.

Izbor u skladu s Ustavom

Time što je izabran za predsjednika Vlade predstavnik iz reda srpskog naroda, Vijeće smatra da Narodna skupština nije povrijedila definiciju iz članka 69. Ustava RS jer se upravo kretala u okviru navedene norme.

Izborom predsjednika Vlade izvršen je izbor drugog člana iz reda srpskog naroda na neke od funkcija članka 69. Ustava što je u skladu sa pomenutom ustavnom odredbom, navodi se u priopćenju.

Narodna skupština RS izabrala je na sjednici održanoj 29. prosinca prošle godine Vladu i premijera Aleksandra Džombića.

Podjsetimo, Klub Bošnjaka uložio je prigovor o povredi vitalnog nacionalnog interesa pri izboru Vlade i premijera, da bi na sjednici Vijeća naroda 10. siječnja povukao dio prigovora koji se odnosi na sastav Vlade.

Klub zastupnika bošnjačkog naroda smatra da je odlukom o izboru predsjednika Vlade povrijeđen vitalni interes Bošnjaka jer je onemogućeno njihovo pravo da budu adekvatno zastupljeni u zakonodavnim, izvršnim i pravosudnim tijelima vlasti i u procesu donošenja odluka.

Time su, kako navodi Klub Bošnjaka, povrijeđene odredbe Ustava RS o zastupljenosti konstitutivnih naroda na izabranim funkcijama, jer je isključivanjem Bošnjaka sa svih šest funkcija izvršena diskriminacija bošnjačkog naroda.

Dodik: RS ima sve institucije koje funkcioniraju

A nakon što je Vijeće za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa Ustavnog suda Republike Srpske odlučilo a nije povrijeđen vitalni interes Bošnjaka izborom Aleksandra Džombića za predsjednika Vlade, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas Srni da je zahtjev Kluba Bošnjaka kojim je osporavan izbor Vlade od početka bio besmislen i da je u pitanju zloporaba procedura.

– Mi poštujemo svačija prava, pa i prava Bošnjaka za zaštitu nacionalnog interesa. Ali ovo je bila klasična špekulacija, što je Sud na kraju i potvrdio. Za očekivati je da će oni i ubuduće nastaviti sa sličnim špekulacijama, rekao je Dodik.

Predsjednik RS je ocijenio da se ovom “kupovinom vremena, po nalogu svojih partijskih šefova iz Sarajeva”, vjerovatno pokušava pokazati kako u BiH ništa ne može funkcionirati i da se vlast ne može konstituirati ni na jednoj razini.

“Republika Srpska je pokazala i pokazuje upravo suportno. Ima konstituiranu Skupštinu, izabranu Vladu i Predsjednika. Dakle, ima sve institucije koje funkcioniraju”, izjavio je Dodik.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*