Ustavni sud ukinuo odredbe Izbornog zakona i Statuta Mostara

Ustavni sud Bosne i Hercegovine ukinuo je nekoliko članaka Izbornoga zakona BiH i Statuta Mostara o održavanju izbora u tome gradu budući da Parlamentarna skupština BiH nije u zakonski postavljenom roku izmijenila neustavne odredbe zakona oko načina biranja vijećnika zbog čega bi moglo doći u pitanje održavanje ovogodišnjih izbora u ovome gradu.

Na internetskoj stranici Ustavnoga suda BiH u četvrtak je objavljeno rješenje ovog deveteročlanog suda da “prestaju vrijediti” članci o načinu biranja vijećnika s područja šest bivših mostarskih općina iz kojih se biralo po troje vijećnika. Mostarsko Gradsko vijeće se sastoji od 35 vijećnika. Sedamnaest ih se bira s jedinstvene gradske liste, a još osamnaest sa šest gradskih područja.

Po zakonskim propisima dogovor o novim pravilima za održavanje izbora u Mostaru mora se postići do početka travnja, pola godine od održavanja općinskih izbora predviđenih za listopad ove godine. Bivši predsjednik Ustavnoga suda Federacije BiH Mirko Bošković u izjavi za medije u Mostaru rekao je da bi ova odluka mogla “samo još više iskomplicirati izbore u gradu Mostaru”.

“Naime, može se dogoditi da navedena odluka ne bude implementirana do lokalnih izbora, pa se postavlja pitanje po kojim bi propisima u tom slučaju trebalo provesti izbore za vijećnike grada Mostara”, rekao je Bošković.

Iz Ureda visokog međunarodnog predstavnika (OHR) u četvrtak su pozvali na provedbu odluke Ustavnoga suda BiH odbacivši pri tome objasniti koje bi korake mogli poduzeti u slučaju da se stranke ne dogovore oko novih izbornih pravila.

“Stav OHR-a o svim sudskim presudama, pa tako i o ovoj konkretnoj presudi, uvijek je jasan – one su konačne i obvezujuće za sve, te trebaju biti implementirane od nadležnih domaćih institucija. Što se tiče djelovanja OHR-a, mi nikada unaprijed ne komentiramo šta bismo eventualno mogli učiniti ili ne učiniti”, navodi se u pojašnjenju OHR-a.

Ustavni sud je nakon prigovora hrvatskih zastupnika u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH naložio preinaku načina biranja vijećnika iz šest područja zbog višestruke razlike u broju birača. Tako se primjerice u većinskom hrvatskom području jugozapad gdje je upisano 29.000 birača, do sada biralo troje vijećnika jednako kao i u većinskom bošnjačkom području jugoistok gdje je upisano 7.000 birača.

Ustavni sud BiH naložio je da se ujednači broj birača, no većinske bošnjačke i hrvatske stranke nisu postigle dogovor o novim propisima po kojima bi se održali izbori.

Vodeća bošnjačka stranka u Gradskom vijeću Mostara SDA traži da se zadrži sadašnji način biranja što je Ustavni sud poništio, dok pak HDZ BiH traži da Mostar bude jedinstvena izborna jedinica kao i druge sredine u BiH.

Statut Mostara kojim se uređuju i posebna izborna pravila nametnuo je 2004. tadašnji visoki međunarodni predstavnik u BiH Paddy Ashdown.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*