Ustoličen treći hrvatski predsjednik

josipovic-inHrvatska je dobila trećeg predsjednika – Ivo Josipović nešto iza podneva položio je na Trgu sv. Marka svečano prisegnuo i time započeo svoj petogodišnji mandat. U inauguracijskom govoru hrvatskim građanima je poručio da budu hrabri u borbi za pravednije društvo, te im obećao da će biti predvodnik u borbi za pravdu i pravednost, vrijednosti koje Hrvatska tek treba pronaći. “Ostvarili smo državu, ali su pravda i pravednost vrijednosti koje tek trebamo pronaći u njihovoj punini”, rekao je Josipović.
Jospipvić Hrvatsku u 21. stoljeću vidi kao državu utemeljenu na vrijednostima odgovornosti, poštenja, povjerenja, poštovanja i načelima jednakih mogućnosti, nediskriminacije i vrednovanja kroz znanje i rad, u kojoj će građane poticati da te vrijednosti prihvate i žive. “Drugim riječima, inzistirat ću na sustavu u kojem će biti kristalno jasno da se korupcija i kriminal ne isplate. Imovina i društveni status stečeni na ovaj način neće biti dugoga vijeka”, poručio je.
Svečanu prisegu Josipović je položio u pratnji supruge Tatjane i kćeri Lane. Dosadašnji predsjednik Stjepan Mesić na inauguraciju je sa svojom suprugom Milkom došao kao posljednji uzvanik, a nazočila je i premijerka Jadranka Kosor s članovima Vlade, izaslanstvo Hrvatskoga sabora na čelu s predsjednikom Lukom Bebićem, te predstavnici vjerskog, kulturnog i političkog života Hrvatske i brojni građani.
Na Markov trg došlo je deset šefova država iz regije i srednje Europe, sedamdesetak državnih izaslanstava, te izaslanstva devet međunarodnih organizacija. Među njima nije bilo srbijanskog predsjednika Borisa Tadića, koji je odbio doći jer je među uzvanicima bio kosovski predsjednik Fatmir Sejdiu. Dan uoči inauguracije srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić je ponovio da na Josipovućevu ustoličenju neće biti srpskih predstavnika, objasnivši da je “u trenutku kada se novi hrvatski predsjednik odlučivao koga će pozovati na inauguraciju, hrvatskoj strani jasno stavljeno do znanja da neće biti predstavnika Srbije, ako tamo budu prisutni predstavnici takozvanog Kosova”. [im]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*